search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:33
MENU CLOSE

EFPIA-ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη χάνει 50 από τα 225 καινοτόμα φάρμακα που θα αναπτυχθούν τα επόμενα 15 χρόνια

16.11.2023 17:34
farmaka_wikipedia


Η μείωση της επένδυσης σε καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη κατά 55% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα επιφέρει η μείωση του χρόνου προστασίας της πατέντας των φαρμάκων. Μάλιστα τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρώπη έχει χάσει το ¼ των παγκόσμιων επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Ποιες άλλες επιπτώσεις αναμένονται.

Τα παραπάνω αναφέρουν η EFPIA ( European Federation Pharmaceutical Industries and Association) και ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) σε κοινή ανακοίνωσή τους με αφορμή τη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στη Ευρώπη.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν η EFPIA και ο ΣΦΕΕ οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, απειλούν την Ευρώπη προκαλώντας την απώλεια έως και του ενός τρίτου του μεριδίου της στην παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη μέχρι το 2040.

«Παρά τη δέσμευσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προβεί σε καμία ανάλυση της επίπτωσης που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και το μέλλον της φαρμακευτικής καινοτομίας η εφαρμογή των προτάσεών της. Έτσι, η EFPIA ανέθεσε στην εταιρία Dolon την διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης των επιπτώσεων που θα έχει η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας σε έναν από τους πιο στρατηγικά σημαντικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής Οικονομίας συνολικά» όπως αναφέρουν.

Η μελέτη

Η μελέτη δείχνει ότι οι σχεδιασμοί της Επιτροπής θα επιταχύνουν την τάση που έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιας καινοτόμου δύναμης σε σύγκριση με τις κορυφαίες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της Dolon:

Οι επενδύσεις Ε&Α της Ευρώπης θα μειωθούν κατά ένα ακόμη τρίτο (32% σε 21%) έως το 2040.

Η Ευρώπη θα χάσει € 2δις ετησίως από επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη.

Η μείωση του χρόνου προστασίας της πατέντας, θα επιφέρει μια μείωση της επένδυσης σε καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη κατά 55% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Μόνο ένα στα δέκα φάρμακα που αναπτύσσονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οικονομικά βιώσιμο.

Το 22% (ένα στα πέντε δηλαδή) των projects Ε&Α που βασίζονται στην προστασία της πατέντας, δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη θα χάσει την έρευνα και ανάπτυξη περίπου 50 από τις 225 νέες θεραπείες που αναμένονται τα επόμενα 15 χρόνια- φάρμακα που ενδεχομένως να μην αναπτυχθούν πουθενά αλλού. Αυτό αντιστοιχεί σε 8% μείωση της συνολικής φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 16 εκατομμύρια χαμένα έτη ζωής (YLL) λόγω της αυξημένης θνησιμότητας και του πρόωρων θανάτων ως συνέπεια της χαμένης καινοτομίας ή της εξάρτησης της Ευρώπης από άλλες ηπείρους.

Ενώ, η απώλεια 45 νέων θεραπειών για σπάνιες ασθένειες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλού, θα προκαλέσει απώλειες 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα.

Επιπλέον, πρόσθετη έρευνα της EFPIA καταδεικνύει ότι η προτεινόμενη αυστηροποίηση του ορισμού της «ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης» σημαίνει ότι μόνο το 18% των προϊόντων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα θα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια, με σοβαρές επιπτώσεις σε τομείς όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και το HIV.

Τι ζητάει η φαρμακοβιομηχανία

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν διεξοδικά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη μέλη.

Το 2010, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 37% της παγκόσμιας Έρευνας και Ανάπτυξης. Το 2020 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 32%.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, έως το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει μειωθεί στο 25%, και έως το 2040 θα φτάσει μόλις το 21% της δραστηριότητας έρευνας και ανάπτυξης σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές.

Παράλληλα, αναμένεται ότι η συνεισφορά της Κίνας θα αυξηθεί από 2% το 2010 σε 17% το 2040.
Οι απώλειες των ετήσιων εσόδων από Έρευνα & Ανάπτυξη για κάθε κράτος μέλος, εάν οι προτάσεις της Επιτροπής προχωρήσουν με την τρέχουσα τους μορφή, θα είναι μεγάλες.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία αναμένεται να πληγεί περισσότερο, χάνοντας περίπου €626 εκατ. ετησίως, ακολουθεί το Βέλγιο με €381 εκατ. για το Βέλγιο και η Γαλλία με €326 εκατ.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα για τη γενιά Z και millennials: Η συναισθηματική υγεία, ο καρκίνος, το περιβάλλον και η οικογένεια απασχολούν τους νέους

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον: Υπάρχει διέξοδος και ποια είναι αυτή;

Ο κόκκινος χυμός που… αγαπά την καρδιά σου!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:33