search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:06
MENU CLOSE

Ο κόκκινος χυμός που… αγαπά την καρδιά σου!

16.11.2023 09:52
xymos-new

Το βραστό παντζάρι σίγουρα κατέχει μια θέση στις σαλάτες του φθινοπώρου. Θα λέγαμε μάλιστα πως συμπεριλαμβάνεται και στα αγαπημένα φθινοπωρινά λαχανικά, χάρη στη γλυκάδα της γεύσης του.

Εκτός αυτού, σημαντική είναι και η συμβολή των παντζαριών στην προστασία της καρδιάς αλλά και της φλεγμονής, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Τα ίδια οφέλη παρατηρούνται και στον χυμό του παντζαριού. Η εξήγηση πίσω από αυτά τα πλεονεκτήματα κρύβεται και στα πολύτιμα συστατικά του. Το παντζάρι –καθώς και άλλα τρόφιμα όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο- είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά, τα οποία με τη συμβολή των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο).

Με το γήρας, η παραγωγή νιτρικού οξειδίου μειώνεται, με τις αντίστοιχες μειώσεις να συντελούν σε χειρότερη  αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία. Επομένως, πίνοντας συχνά χυμό παντζάρι, ενισχύετε την παραγωγή αυτή, μειώνοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεση.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ο Mattias Carlström, ερευνητής και καθηγητής Καρδιοφυσιολογίας στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Karolinska Institutet, επισημαίνει ότι η συστολική αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά περίπου 4 έως 5 mm Hg και η διαστολική πίεση πέφτει κατά 2 mm Hg, μετά την πρόσληψη 5-10 mmol νιτρικών την ημέρα, κατά μέσο όρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με αυτόν τον απλό τρόπο, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι έχουν συμπεράνει μελέτες 

Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τη συμβολή του χυμού παντζαριού ή ολόκληρου του παντζαριού στην καρδιαγγειακή υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter, που δημοσιεύθηκε στο Redox Biology, εξέτασε την επίδραση του χυμού παντζαριού σε 26 υγιείς ηλικιωμένους, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους μελέτης δέκα ημερών με συμπληρώματα: η μία περιελάμβανε την κατανάλωση πλούσιου σε νιτρικά χυμού παντζαριού και η άλλη ενός εικονικού χυμού χωρίς νιτρικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χυμοί καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα.

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα βακτηρίων σχετικών με την καλή αγγειακή αλλά και γνωστική υγεία ήταν υψηλότερα, ενώ παράλληλα η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά πέντε μονάδες (mmHg) μέσο όρο μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.

Μια διαφορετική μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης χυμού παντζαριού 250ml ημερησίως σε 68 ανθρώπους με υπέρταση. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι αυτή η καθημερινή συνήθεια μπορούσε να μειώσει δραστικά την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Η αντιοξειδωτική ρίζα που μειώνει το σάκχαρο και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Χρυσοχοΐδης από Σητεία: «Άμεσες προσλήψεις και στα 4 νοσοκομεία του νομού Λασιθίου – Κέντρο Αποκατάστασης το νοσοκομείο της Νεάπολης»

Ελαιόλαδο: Έτσι ξεχωρίζουμε το νοθευμένο – Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:02