search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:18
MENU CLOSE

Η Ελλάδα συμμετέχει σε μεγάλη διεθνή κλινική μελέτη για ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου

20.11.2023 11:34
MELANOMA

Για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες έρευνας, δοκιμάζεται σε περίπου 1.000 ασθενείς με δερματικό μελάνωμα από όλο τον κόσμο, ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλιο σε συνδυασμό με την κλασική ανοσοθεραπεία.

Η συμμετοχή της χώρας μας στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, καθώς η επιλογή της Ελλάδας έγινε ανάμεσα σε πολλές χώρες παγκοσμίως και αφορά σε ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου να υποτροπιάσει σε στάδιο IIβ έως IV (2β έως 4).

Οι ασθενείς με δερματικό μελάνωμα υψηλού κινδύνου που πληρούν τα κριτήρια, και επιθυμούν να συμμετέχουν στην κλινική μελέτη, έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν δωρεάν, με το εξατομικευμένο mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί με δικά τους νεοαντιγόνα, ενώ ταυτόχρονα θα υποβληθούν σε κλασική ανοσοθεραπεία.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος-Παθολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Διευθυντής Α΄ Ογκολογικής Κλινικής, Metropolitan Hospital, όπου πραγματοποιείται η κλινική μελέτη: «Πιθανότατα βρισκόμαστε σε μια επανάσταση κατά του καρκίνου! Αναμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη δράση του σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, η οποία ήδη αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου».

Το εμβόλιο mRNA κατά του δερματικού μελανώματος βασίζεται στην τεχνολογία των εμβολίων mRNA που αναπτύχθηκε από τους Καθηγητές Drew Weissman και Katalin Kariko, οι οποίοι έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2023 για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Τι είναι το mRNA εμβόλιο

Το mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου αποτελεί μια πρωτοπόρα θεραπευτική παρέμβαση, που στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπο που θα επιτεθεί στα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα και θα μειώσει την ανοσολογική διαφυγή.

Σήμερα, μελετάται η δράση του στο δερματικό μελάνωμα, ενώ σύντομα αναμένεται να δοκιμαστεί και για τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του παγκρέατος και άλλων τύπων.

Με τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο συνδυαστικά με την ανοσοθεραπεία, που εφαρμόζεται πλέον ευρέως στην αντιμετώπιση του καρκίνου, οι γιατροί ενισχύουν και «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα και να περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες υποτροπών.

Η συγκεκριμένη διεθνής κλινική μελέτη πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση των πρώτων ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων από τη λήψη του εμβολίου m-RNA_4157 σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία με Pembrolizumab σε 150 ασθενείς και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής και θανάτου κατά 44%.

 Τι είναι το μελάνωμα

Πρόκειται για μια επιθετική μορφή καρκίνου που παρουσιάζει αύξηση καταγεγραμμένων ασθενών λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία (τρύπα του όζοντος), που επηρεάζουν ανθρώπους με συγκεκριμένο φωτότυπο δέρματος ή/και με γενετική και κληρονομική προδιάθεση.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες βιταμίνες σε «προστατεύουν» από τις ιώσεις

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα «ύπουλα» συμπτώματα και η νέες θεραπείες

ΠΟΕΔΗΝ: Αποχωρούν 300 υγειονομικοί το μήνα – Τώρα ξεκινάει η προκήρυξη για προσλήψεις του… 2019

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:18