search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:44
MENU CLOSE

Ακόμα κι ο Λαφαζάνης ήταν πιο έτοιμος από τον Τσακαλώτο – Τα «πρέπει», «νομίζω» και «θα δούμε»

21.11.2023 11:45
MAKRYGIANNIS

Κανείς δεν απαιτεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει έτοιμο κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα της εξόδου του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι βέβαια η πρόθεσή του να αναχωρήσει γι’ άλλες πολιτείες ήταν φανερή από το βράδυ της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Ως διανοούμενος και εξέχων θεωρητικός της Αριστεράς είναι λογικό να μην έχει και μεγάλες ικανότητες στα πρακτικά μόνο με την τρόικα, που είχε έτοιμο το πλαίσιο δράσης, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Ωστόσο από τη στιγμή που ηγείται μίας πολιτικής κίνησης και απευθύνεται σε ένα σκεπτόμενο, όπως λέει, κόσμο θα όφειλε να είναι πιο συγκεκριμένος σε κάποια βασικά σημεία.  

Στην ολιγόλεπτη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας, έσπασε ρεκόρ γενικολογίας.

Χρησιμοποίησε πέντε φορές τη λέξη «πρέπει» και άλλες τέσσερις τη λέξη «νομίζω».

Προφανώς έτοιμες λύσεις και απαντήσεις για όλα δεν μπορεί να διαθέτει. Αλλά κάποια πράγματα δεν μπορεί παρά να περιγράφονται με μία σαφήνεια. 

Αλλιώς δεν έχουν και νόημα οι δηλώσεις αυτές τις ώρες και μέχρι να διαμορφωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο. 

Ειδικά όταν δεν έχεις απαντήσεις στα προφανή:

Πρώτον, δεν ξέρει τι φτιάχνει: Θα είναι Κόμμα ή κάτι άλλο η νέα πολιτική κίνηση; «Θα δούμε μέχρι τις ευρωεκλογές αν είναι forum διαλόγου…. Θα είναι κάτι περισσότερο από forum διαλόγου και κάτι λιγότερο από κόμμα». Κάτι περισσότερο από το τίποτα, κάτι λιγότερο από τα πάντα, θα μπορούσε να πει, για να φανεί και πιο πνευματώδης, καθώς το έχει το χιούμορ.

Δεύτερον, δεν ξέρει ποιος θα είναι αρχηγός και ποια η ηγετική ομάδα:  

«Θα δούμε αν θα μπορέσουμε να ομονοήσουμε: είναι άνθρωποι που φεύγουν, είναι άνθρωποι που μας παρακολουθούν και που δεν ήταν ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενδιαφέρονται. Πρέπει να δείξουμε ότι ενωμένοι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Τρίτον, δεν ξέρει ακόμα τι είδους πολιτικό σχέδιο θα προκύψει και με τι θέσεις ακριβώς: «Θα πρέπει να πούμε τι θέλουμε για τη χώρα, ποια είναι η ατζέντα, ποια είναι τα ζητήματα, να παράγουμε πολιτική».

Η αισιοδοξία του βέβαια είναι αχαλίνωτη, καθώς πιστεύει ότι οι Αριστεροί περιμένουν από την κίνησή του για να βρουν καταφύγιο: «Μου κάνει εντύπωση πόσες χιλιάδες Αριστεροί αγωνιούν. Πρέπει να “πιάσουμε” τις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν ψηφίζουν, που δεν ασχολούνται με την πολιτική», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τι τον κάνει όμως να πιστεύει ότι οι κινήσεις του αφορούν θεαματικά περισσότερους από τους 12, 13 χιλιάδες που τον ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για αρχηγό;

Γίνεται όμως πολιτική με βολονταρισμό και υπερφίαλους στόχους; Και με την αυταρέσκεια μίας πεφωτισμένης μειοψηφίας που θέλει να προσαρμόσει την πραγματικότητα στα μέτρα της;

Ακόμα κι ο Πάνος Λαφαζάνης όταν έφευγε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε πιο έτοιμο σχέδιο. Και στελέχη. Και οργανωμένο δίκτυο μελών. Και σαφές πολιτικό διακύβευμα. Αλλά και μία αποτυχία στο τέλος του δρόμου.

Διαβάστε επίσης:

Λούκα Κατσέλη: Ο πρώτος που κατάλαβε τη σχέση με τον Γεράσιμο Αρσένη ήταν ο Ανδρέας – Μας παρακολουθούσε (videos)

Ο Δένδιας ζήτησε έρευνα για τον ελλιμενισμό του Αντιτορπιλικού «Βέλος»

Ξενογιαννακοπούλου: Ένα νέο σύμφωνο εσωκομματικής συμβίωσης είναι η λύση – Δεν περισσεύει κανείς (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:42