search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:31
MENU CLOSE

Βουλή: Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 – Για ποιους φέρνει αυξήσεις

21.11.2023 08:26
proypologismos

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη ο προϋπολογισμός του 2024, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 352 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά.

Παραλαμβάνοντας το στικάκι με τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε τις ημερομηνίες συζήτησής του.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τασούλας η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου. Η πενθήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική, φανερή ψηφοφορία που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ξεκινήσει μεθαύριο Πέμπτη.

Τι προβλέπει

Εκείνο που τονίζεται ειδικά από το οικονομικό επιτελείο για τον νέο προϋπολογισμό είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι η αύξηση κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους

Σύμφωνα πάντα με το οικονομικό επιτελείο, οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι φοροελαφρύνσεις

Στους «κερδισμένους» και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε λήγει η προθεσμία, πώς θα το τυπώσετε

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2023: Το απόγευμα της Παρασκευής οι πρώτες πληρωμές – Ποιοι πάνε ταμείο την επόμενη εβδομάδα (video)

Στα «κάγκελα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Βγαίνουν στους δρόμους για το φορολογικό νομοσχέδιο – «Η κυβέρνηση μας δίνει τη χαριστική βολή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01