search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 08:36
MENU CLOSE

Στα άκρα η σύγκρουση για τα Τέμπη: Επίθεση Ανδρουλάκη σε ΚΚΕ – Για επιχείρηση συγκάλυψης μιλά ο Φάμελλος, για το «τρίγωνο της συμφοράς» ο Κουτσούμπας

24.11.2023 15:16
androulakis-koutsoumpas-famellos-voridis-NEW

Στην αντεπίθεση πέρασαν στη Βουλή, όπου συζητούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση «717» στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην κριτική του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ για την εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, έκανε λόγο για εξεταστική “κοροϊδία”.  «Πάτε να συγκαλύψετε, όχι για να ερευνήσετε», είπε και απευθυνόμενος προσωπικά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ που τον αποκάλεσε «εκπρόσωπο της Κομισιόν», τόνισε: «Ήμουν εκλεγμένος εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυο φορές από τον λαό. Έχετε μπερδέψει τους θεσμούς». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε σε υψηλούς τόνους το σφυροκόπημα, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έδωσε σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκαλύψει τον Κώστα Καραμανλή αλλά και «γαλάζια» τέκνα στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.

Με αφορμή δε, την καταψήφιση της πρότασης από την κυβερνητική πλειοψηφία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σήμερα στη Βουλή θα παιχθεί η σκηνή ενός δεύτερου εγκληματικού έργου κάποιων που θέλουν να οδηγήσουν στην συγκάλυψη ευθυνών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του και κατά της κυβέρνησης ότι απαξιώνει την έρευνα του ευρωπαίου εισαγγελέα που κάνει λόγο για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. «Γυρνάτε την πλάτη στο πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει τακτικισμούς και παιχνίδια στην τραγωδία των Τεμπών. Ούτε προσθέτουμε ούτε αφαιρούμε από το πόρισμα του εισαγγελέα, το ΚΚΕ θεωρεί υπεύθυνο την πολιτική της ΕΕ, εκείνη φταίει για το δυστύχημα. Λίγο έλεος», είπε και σχολίασε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κατηγορεί ούτε τον κ. Σπίρτζη, ούτε τον κ. Καραμανλή, «ο ευρωπαίος εισαγγελέας το κάνει».   

«Όλοι σας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεστε από κοινού την απόρριψή σας στην πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια και σε αυτό το ζήτημα», είπε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε την πρόταση του Περισσού για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη τις προάλλες. Σαν να ακούγαμε εκπρόσωπο της Κομισιόν, γνωστές οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ με διάφορα λόμπι Βρυξελλών. Δείτε ποιος ταυτίζεται με την ΝΔ. Μείνατε μόνοι σας μέσα στη Βουλή, αφού όλα τα κόμματα ψήφισαν την πρόταση μας για σύσταση εξεταστική. Γελάνε και τα τρία μνημόνια που ψηφίσατε παρεϊτσα με την ΝΔ και οι καρέκλες στις οποίες καθίσατε δυο φορές μαζί με την επάρατο», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Επιχείρηση συγκάλυψης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Φάμελλος

Επιχείρηση συγκάλυψης των στοιχείων σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος και με αφορμή την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει την πρόταση για προανακριτική επιτροπή για τη σύμβαση «717» έκανε λόγο για παραδοχή ενοχής και χορήγηση αμνηστιας στον πρώην υπουργό της. 

«Είναι τόσο ισχυρές οι πιέσεις και οι κόντρες των βαρόνων της ΝΔ;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε πως «εάν δεν θέλει να έχει τη ρετσινιά της συγκάλυψης ο κ. Καραμανλής να έρθει στη Βουλή να ζητήσει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή».

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε βαρύτατη προσβολή στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Η ΝΔ έχει επιλέξει να αγνοήσει την ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως, προσβάλλοντας βάναυσα τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό και την κοινωνία», είπε.

Στρεφόμενος στο ΠΑΣΟΚ και την πρόταση του για συγκρότηση προανακριτικής, βάζοντας στο κάδρο μόνον τους κκ Σπίρτζη και Καραμανλή, είπε ότι αυτή δεν εξετάζει την αφετηρία, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερβούν τις κομματικές  ταυτότητες και να ψηφίσουν υπέρ των  προτάσεων, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Για πολιτική εκμετάλλευση μιλά ο Βορίδης, κόντρα με Ανδρουλάκη

Πολιτική εκμετάλλευση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στη συζήτηση των προτάσεων των δύο κομμάτων για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση “717” που αφορά στην τηλεδιοίκησης και σηματοδότηση.

Ο υπουργός Επικράτεια επιχείρησε με νομικές διατυπώσεις -“για νομικές ακροβασίες” μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως οι προτάσεις είναι προσχηματικές γιατί οι συγκεκριμένες παραβάσεις που αναφέρονται στο πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελά δεν συνδέονται με ανθρωποκτονίες και οι κατηγορίες για αξιόποινες πράξεις είναι εικαζόμενες. Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ακόμη, ότι τα δύο κόμματα είναι σε πολιτικό αδιέξοδο και υποστήριξε ότι η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ποινικά επιχειρήματα.

“Ο βιασμός της λογικής έχει όρια”, αντέτεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταλογίζοντας στον υπουργό Επικρτατείας απόπειρα περιφρόνησης της νοημοσύνης. “Μιλάμε για οικογένειες που περιμένουν την αλήθεια”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε νωρίτερα ότι το «όχι» της ΝΔ είναι από τα πιο μελανά «όχι» που έχουν ακουστεί στην αίθουσα της Βουλής. «Προτιμήσατε να πείτε «ναι» στο κομματικό σας συμφέρον, να πείτε «ναι» στο κουκούλωμα», ναι στο απυρόβλητο του κ. Καραμανλή, ναι στο «σωσίβιο» σωτηρίας που σας πέταξε το  ΚΚΕ, ναι σε μια γενική Εξεταστική «περί ανέμων και υδάτων», είπε.

Δριμύ ήταν το κατηγορώ και Θεοδώρας Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία ανέφερε πως «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για τέλεση του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. 

Στη συζήτηση παρενέβη, ως είχε δικαίωμα ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για να υπογραμμίσει πως όλοι όσοι υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να είναι υπέρ κάθε διερεύνησης. «Επιθυμώ να διερευνηθούν όλα τα έργα του υπουργείου την περίοδο της θητείας μου, θεωρώ χρέος μου να διερευνηθούν και να ακουστούν τα πάντα για να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν», ανέφερε, ζητώντας παράλληλα να ενεργοποιηθεί ο νόμος Καστανίδη για τη σύσταση τριμελούς δικαστικού συμβουλίου που θα εξετάσει τη βασιμότητα των κατηγοριών. 

Στο βήμα αναμένεται αργότερα ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, επί ημερών του οποίου συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοίδης, τους οποίους βάζει στο κάδρο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει υπομνήματα. 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης – Ερντογάν συναντώνται στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

Κασσελάκης: «Αν η Αχτσιόγλου μου έλεγε ότι είχε όνειρο την καρέκλα δεν θα ήμουν υποψήφιος – Οι έδρες είναι του ΣΥΡΙΖΑ»  

ΣΥΡΙΖΑ-crash: Η δύσκολη επόμενη μέρα για Κασσελάκη και νέο κόμμα – Κατήφεια, νέες αποχωρήσεις, αιχμές και… μετέωρα στελέχη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 08:31