search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:24
MENU CLOSE

Κασσελάκης: Η ξαφνική επίθεση σε Αχτσιόγλου περί «καρέκλας» με το βλέμμα εντός κι εκτός

25.11.2023 07:34
kasselakis-new

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε ηρεμία, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης λίγες ώρες μετά το ήπιο κλίμα στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία «υποτροπίασε» και άνοιξε σφοδρά πυρά κατά της Ομάδας Αχτσιόγλου και της ίδιας προσωπικά με φόντο και την διαμάχη για τις έδρες και τις ευθύνες για το «διαζύγιο».

Έτσι το αρχικό «έφυγαν γιατί δεν μπορούσαν να δεχτούν τη δημοκρατική ετυμηγορία της βάσης», ή απλούστερα «έφυγαν γιατί έχασαν», πήγε αρκετά κλικ παρακάτω με την κατηγορία που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι έφυγαν γιατί έχασαν την «καρέκλα» της εξουσίας, η οποία ήταν το … «όνειρό τους».

Ειδικότερα, αρχικώς σημείωσε ότι «οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα». Επανέλαβε τα περί διάσπασης που έγιναν όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά επειδή δεν κέρδισαν της εσωκομματικές εκλογές, μάλιστα διατύπωσε και το «εύρημα» περί της «πρώτης μεταπολιτικής διάσπασης» (μάλλον έχει γίνει λέξη πασπαρτού αυτές τις μέρες).

Ακολούθως έστρεψε τα πυρά στην Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας:

 «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας».

Μπορεί η ομάδα των 6+6 να έχει διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο με δεδομένο ότι η πρόκληση ήταν μεγάλη, το τραύμα νωπό και το πολεμικό κλίμα ακόμη ζεστό απάντησαν σε υψηλούς τόνους.

Του καταλόγισαν χυδαιότητα και ουσιαστικά του ανταπέδωσαν στο πολλαπλάσιο την κατηγορία θυμίζοντας πως ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ, και χωρίς καμία προηγούμενη παρουσία ή προσφορά στο κόμμα διεκδίκησε κατευθείαν την θέση του προέδρου, δηλαδή την καρέκλα, δεν περιορίστηκε να δοκιμαστεί σε κάποιο χαμηλό μετερίζι:

«Χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή και κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Πυρά με διπλή στόχευση

Η επίθεση φαίνεται πως είχε διπλό στόχο:

-από τη μία τους 9 αποχωρήσαντες, καθώς επιχειρείται η απαξίωση και η αποδόμηση της αριστερής φυσιογνωμίας και του όποιου συνεπαγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» μέσα από το ντόρο για τις έδρες και ενώ στην ηγεσία και την ηγετική ομάδα ασκείται η αντίστροφη κριτική ότι πρόσωπα που μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε παρέδωσαν τις έδρες τους. Είχαν προηγηθεί και οι συνεντεύξεις Χαρίτση και Ηλιόπουλου που εξηγούσαν τους πολιτικούς λόγους αποχώρησης και το διχαστικό κλίμα που διαμορφώθηκε με ευθύνη της ηγεσίας.

-από την άλλη ήταν  ένα μήνυμα στο εσωτερικό και τα εναπομείναντα στελέχη, ότι δεν δεσμεύεται από «ισορροπίες» και από διαφορετικές απόψεις. Ακόμη κι αν αυτές εκφράζονται από μετριοπαθή στελέχη, όπως συνέβη στην Πολιτική Γραμματεία με την κριτική των ΦάμελλουΖαχαριάδηΘεοχαρόπουλου, είτε για τα περί «αποστατών», είτε για τα περί επιλογών που έσπρωξαν στην έξοδο περισσότερους από όσους θα έφευγαν.  

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να διαχειριστεί τις εντυπώσεις που αφήνουν οι συνεχιζόμενες αποχωρήσεις και η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας- σε βαθμό που πλησιάζει  επικίνδυνα το ΠΑΣΟΚ- ο Στέφανος Κασσελάκης, ουσιαστικά επιχείρησε την επομένη της δεύτερης διάσπασης να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται.

Αποχωρήσεων συνέχεια – Η σειρά της Νεολαίας

Έτσι έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή του με την οποία αποδέχεται  τη συνεργασία με το Πράττω που του είχε προτείνει με επιστολή του ο Νίκος Κοτζιάς στις αρχές Νοεμβρίου.

Η διαχείριση έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες μέρες, με την αναφορά του στα «βιογραφικά» που έρχονται κατά εκατοντάδες στο κόμμα, την εγγραφή νέων μελών την μέρα της διάσπασης, κ.λπ.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται και η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, που αναμένεται να επισημοποιήσει την αποχώρηση της πλειοψηφίας της από το κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

Η τουρκική ατζέντα στην Αθήνα

Κερδισμένοι και χαμένοι από τον προϋπολογισμό

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09