search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:24
MENU CLOSE

Χαμάς – Ισραήλ: Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

28.11.2023 17:06
Gaza

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν μέσα σε μια ώρα κοντά σε στρατιώτες σε δύο ξεχωριστά επεισόδια στη βόρεια Γάζα – κατά παράβαση των κανόνων κατάπαυσης του πυρός – και ότι αρκετοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, σε ένα περιστατικό πυροβολήθηκε στρατιώτης του Ισραηλινού Στρατού και υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Και στις δύο περιπτώσεις οι δυνάμεις του στρατού παρέμειναν εντός των συμφωνηθέντων γραμμών κατάπαυσης του πυρός.

Σε ανάρτησή του στο X, ο στρατός αναφέρει ότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν δίπλα στα στρατεύματά του σε δύο τοποθεσίες στη βόρεια Γάζα, «παραβιάζοντας το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης».

«Σε μία από τις τοποθεσίες, τρομοκράτες άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον των στρατευμάτων, οι οποίοι απάντησαν με πυρά. Αρκετοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων», ανέφερε.

Ο στρατός είπε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται σε θέσεις σύμφωνα με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, λέγοντας ότι οι μαχητές της «αντιμετώπισαν» μια ισραηλινή παραβίαση νωρίτερα σήμερα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ταξιαρχίες Qassam δήλωσαν ότι είναι προσηλωμένες στην ανθρωπιστική εκεχειρία στην οποία μεσολάβησαν το Κατάρ και η Αίγυπτος «εφόσον ο εχθρός έχει δεσμευτεί σε αυτήν, και καλούμε τους μεσολαβητές να πιέσουν την κατοχή να τηρήσει όλους τους όρους της εκεχειρίας στο έδαφος και στον αέρα».

Ο ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιτρέψει στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις μάχες στη Γάζα και να «συντρίψουν τη Χαμάς».

Ο υπουργός Ασφαλείας εξέφρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αντίδρασή του στη δήλωση του στρατού.

«Η Χαμάς προσπάθησε τώρα να δολοφονήσει στρατιώτες του IDF στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Καλώ τον Πρωθυπουργό να μην “περιορίσει” την έκρηξη των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των στρατιωτών μας και να διατάξει τον Ισραηλινό Στρατό να επιστρέψει και να συντρίψει τη Χαμάς με δύναμη», έγραψε στο X.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να σκοτωθούν οι μαχητές μας. Πρέπει για άλλη μια φορά να ενεργήσουμε σύμφωνα με τον στόχο του πολέμου: την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς».

Το Ισραήλ δεν επιθυμεί περισσότερες από 10 ημέρες κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ δεν θέλει να επεκτείνει την εκεχειρία για περισσότερο από 10 ημέρες εν μέσω συνομιλιών στο Κατάρ, λέει αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

Οι συνομιλίες μεταξύ του αρχηγού της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και του πρωθυπουργού του Κατάρ στη Ντόχα επικεντρώνονται στους ομήρους που είναι επιλέξιμοι για απελευθέρωση μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας συμφωνίας και στην πιθανότητα «μεγαλύτερης πολυήμερης παύσης» μεταξύ του Ισραήλ και η Χαμάς.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, το Ισραήλ επέμεινε ότι δεν είναι διατεθειμένο να επεκτείνει την παύση μετά την Κυριακή, δηλαδή συνολικά 10 ημέρες. Η εκεχειρία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα και πρόκειται να λήξει την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης:

Παρίσι: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν και της Νιούκαστλ (Videos)

Πληροφορίες περί δηλητηρίασης της συζύγου του αρχηγού των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

Daily Mail: Αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» για city break (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:24