search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:49
MENU CLOSE

Ακρίβεια: Στα ύψη το γάλα – Τι λένε οι παραγωγοί (Video)

29.11.2023 11:34
GALA NEW

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή του γάλακτος, όπως άλλωστε και τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα.

Στην πρώτη θέση της ακρίβειας στην κατηγορία τροφίμων γάλα – τυρί αυγά, βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ με βάση την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.  

Σε υψηλά γενικά επίπεδα βρίσκονται και  οι τιμές των λοιπών τροφίμων.

Βγάλαμε προχθές μια ανακοίνωση ως Διοικητικό Συμβούλιο, και είναι η πρώτη φορά που βγάζουμε προς τα έξω τις τιμές τις οποίες ζητάμε, είπε σε κανάλι της ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι, για παράδειγμα, οι τιμές στο αγελαδινό γάλα είναι πολύ κάτω από τα 60 λεπτά/λίτρο που ζητάμε. Αυτό που θα πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του είναι ότι για να γίνει 1 κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 κιλά γάλα.

Που σημαίνει ότι αυτή η τιμή η οποία εμφανίζεται στο ράφι πραγματικά δεν ανταποκρίνεται, όπως και σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, το βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στην τιμή που πραγματικά πωλείται και σε σχέση με αυτό που παίρνει ο παραγωγός ουσιαστικά».

Όσον αφορά στο κομμάτι του παραγωγού, «τα τελευταία χρόνια έχουμε τεράστιες αυξήσεις και στις ζωοτροφές αλλά και στην ενέργεια που για μας είναι μεγάλη υπόθεση γιατί είναι και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό είναι ανάλογη με το τι ποσότητα παράγει. Ξεκινάει από τα 33 λεπτά/λίτρο και φτάνει μέχρι περίπου τα 54 λεπτά/λίτρο σήμερα στις πολύ μεγάλες μονάδες που έχουν πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή.

Η διαφορά με την τιμή του γάλακτος στο ράφι των σουπερμάρκετ είναι τεράστια, είπε, κι ενώ στο γάλα δεν υπάρχει ο μεσάζοντας», είπε.

«Εμείς νομίζουμε ότι υπάρχει θέμα και με το κράτος, με την πολιτεία, γιατί δεν υπάρχει μία λογική για το πώς αυξάνονται τόσο ψηλά οι τιμές.

Όταν εγώ είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στην παραγωγή και παίρνω μία τιμή και έρχεστε εσείς για παράδειγμα, από τη μία στιγμή στην άλλη, και μέσα σε μία ημέρα πληρώνεστε με τη διπλάσια τιμή, εγώ τι να σκεφτώ;» συμπλήρωσε ο κ. Μόσχος.

Διαβάστε επίσης

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Σήμερα το απόγευμα η πέμπτη δόση – Πληρωμές και για άλλες 16 παροχές (video)

Fast track συντάξεις: Λανθασμένη η μία στις οκτώ και επισήμως, αλλά για τον προκλητικά αδιάφορο διοικητή του ΕΦΚΑ δεν… έχει σημασία

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια από την Πρωτοχρονιά – Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:48