search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:16
MENU CLOSE

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια από την Πρωτοχρονιά – Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

28.11.2023 23:31
diodia 876- new

Σε τρεις δόσεις αναμένεται να γίνουν οι αυξήσεις στα διόδια από 1/1/2024, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, καθώς το υπουργείο Υποδομών κατέληξε σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Οι αυξήσεις θα είναι ετήσιες για τα επόμενα τρία χρόνια

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους είχαν εμφανιστεί αδιάλλακτες προσδοκώντας αυξήσεις της τάξης του 14%. Οι αυξήσεις αποσύρθηκαν, προσωρινά, λόγω της θεομηνίας στη Θεσσαλία.

Το υπουργείο απέφυγε να ανακοινώσει κάτι για τη συνάντηση, ενώ «σιγή ασυρμάτου» τηρούν επί του παρόντος και οι εταιρείες παραχώρησης.

Ποιες αυξήσεις είναι καθ΄ οδόν

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε 3 έτη, με κούρεμα της ονομαστικής αύξησης του 2023 στο 10%. Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από αρχές του νέου έτους και μένει να ανακοινωθεί το πώς θα επιμεριστεί.

Ένα σενάριο θέλει την ετήσια αναπροσαρμογή στο 6%, στην οποία ενδέχεται να ενσωματωθεί και η αύξηση του πληθωρισμού 1,6% που αφορά στην προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή διοδίων του 2024. Από 2% συν τον πληθωρισμό κάθε έτους, θα διαμορφωθεί η αύξηση των διοδίων, που θα επωμιστούν οι χρήστες για τα επόμενα έτη, 2025 και 2026.

Η κατανομή, πάντως, δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί. Τα ποσά θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά Σταθμό και Κατηγορία Οχήματος, με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στο υπουργείο.Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των Τελών Διέλευσης γίνεται για κάθε έτος βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Αυτό είναι δηλαδή το ανώτατο περιθώριο της αύξησης.

Τις αυξήσεις ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινώσουν αναλυτικά οι παραχωρησιούχοι μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Επίσης, ένα θέμα που, κατά πληροφορίες, κλείνει με τη συμφωνία που κυοφορείται με το υπουργείο είναι η διεκδίκηση από την πλευρά των εταιρειών που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδό, Αττική Οδό, Ιόνια Οδό, Νέα Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα), των απωλειών από τις αυξήσεις που δεν πραγματοποίησαν το 2023.

Σε όρους πραγματικών διελεύσεων είχαν εκτιμηθεί στα 40-45 εκατ. ευρώ. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Πετρελαίου: Στις 6 Δεκεμβρίου η επιστροφή του στους αγρότες

Χατζηδάκης: Η έγκριση της ΕΕ για επέκταση του «Ηρακλή» εκθέτει την αντιπολίτευση

Βερβεσός για φορολογικό: Η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει τα χειρότερα φορολογικά μέτρα, τα ίδια που καταδίκαζε πριν τις εκλογές (Ηχητικό)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:15