search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:05
MENU CLOSE

Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μετά το unfair Σούνακ: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται»

29.11.2023 09:07
GreeceParthenonMarbles

Έμμεσο «άδειασμα» στον Ρίσι Σούνακ από τον εκπρόσωπο της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μετά το πρωτοφανές unfair του βρετανού πρωθυπουργού που ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιτίας των δηλώσεων του τελευταίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο εκπρόσωπος του Μουσείου μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ξεκαθαρίζει πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος στη «λύση» δανεισμού που προκρίνεται για τα Γλυπτά.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021.

Εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης

Στο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε τέσσερις ώρες νωρίτερα στην Ελλάδα αφού δεν έγινε ποτέ η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το βράδυ της Δευτέρας λίγες ώρες μετά την ακύρωση της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος.

Τι έλεγε πριν λίγες μέρες ο Τζορτζ Όζμπορν

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» είχε πει ο Όζμπορν μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του μουσείου στη γκαλερί Duveen, όπου βρίσκονται και τα Γλυπτά.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα» συνέχισε ο Όζμπορν, λέγοντας ότι στόχος της συμφωνίας είναι να επιτρέψει «να δούμε αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο», καθώς «θα επιτρέψει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα να τους δούμε εδώ στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Όζμπορν είχε σκιαγραφήσει και το πλαίσιο της συμφωνίας λέγοντας ότι «ως διαχειριστές επιδιώκουμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι η συμφωνία βρίσκει «έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Παράλληλα, είπε ότι τα γλυπτά ήταν πάντα «αμφιλεγόμενα», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη διαμάχη. Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε να σιωπήσουμε, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

Διαβάστε επίσης:

«Μπούμερανγκ» για τον Ρίσι Σούνακ η απρέπεια του – Πιο γνωστό το ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά ενώ συνεχίζεται η κατακραυγη του διεθνούς Τύπου

Σούνακ: Το φιάσκο του Βρετανού πρωθυπουργού σκιάζει τις διμερείς σχέσεις – Προσπάθεια εκτόνωσης με πενιχρά αποτελέσματα

Βολές των Financial Times κατά Σούνακ: Ακατανόητη η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη, μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:55