search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:10
MENU CLOSE

Τα 10 πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο

29.11.2023 13:47
Untitled design – 2023-11-29T134701.242

Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα μικρό θαύμα στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες κάθε μέρα. Είναι από τα πιο μεγαλειώδη πράγματα που μπορούν να σε γαληνέψουν. Η πορτοκαλί λάμψη πίσω από ένα κτίριο, ένα δέντρο, μια σιλουέτα δημιουργούν κάτι υπέροχα μυστηριακό. Ο ουρανός παίρνει μαγικά χρώματα και γίνεται καμβάς ζωγραφικής. Ο χρόνος μοιάζει να παγώνει, σαν να θέλει να κρατήσει για πάντα αυτή την εικόνα ζωντανή. Τις στιγμές αυτές τα λόγια περισσεύουν. Η σκέψη αφήνεται σε ταξίδια νοερά.

Τατζ Μαχάλ, Ινδία

Το Ταζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Έρημος Ατακάμα, Χιλή

Η έρημος Ατακάμα (Desierto de Atacama) βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την δεύτερη ξηρότερη περιοχή της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μάλιστα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή, έως το 1971.

 Μάττερχορν, Ελβετία

To Μάττερχορν  ή όρος Τσερβίνο είναι βουνό στις Άλπεις, στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας. Το ύψος του φτάνει τα 4.478 μέτρα κατατάσσοντάς το ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές των Άλπεων. Έχει τέσσερα απότομα μέτωπα που βλέπουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. 

Ζανζιβάρη, Τανζανία

Οι κύριες πηγές πλούτου της Ζανζιβάρης είναι τα μπαχαρικά, τα raffia (είδος φοινικοειδούς) και ο τουρισμός.Ειδικότερα, τα νησιά παράγουν γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Για το λόγο αυτό, τα νησιά μαζί με τη Νήσο Μαφία της Τανζανίας, μερικές φορές καλούνται και τα νησιά των μπαχαρικών.

Νησί Σκάι, Σκοτία

Το Σκάι, είναι νησί του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Εβρίδων και το μεγαλύτερο των Εσωτερικών Εβρίδων. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Σκωτίας και το τέταρτο μεγαλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου με έκταση 1.656 τ.χλμ. και έχει 10.008 κατοίκους (2011). Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Portree με 2.491 κατοίκους και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια του Χάιλαντ.

Σάσεξ, Αγγλία

Τo Σάσσεξ αποτελεί ιστορική κομητεία στην Νοτιοανατολική Αγγλία στην θέση ενός από τα παλιά πρώτα βασίλεια των Σαξόνων, διαιρέθηκε σε Δυτικό και Ανατολικό (1189) ενώ από το 1888 έγιναν οι δύο κοινότητες ανεξάρτητες κομητείες. Έχει λόγω της θέσης του πολλές φυσικές ομορφιές με μεγάλη ποσότητα αργίλου και άμμου στα παράλια ενώ εξάγει και ποσότητες κιμωλίας, έχει την ψηλότερη μέση θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Αγγλία με τις μεγαλύτερες περιόδους ηλιοφάνειας.

Κάιρο, Αίγυπτος

Ονομάζεται «η πόλη των χιλίων μιναρέδων» λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικης, και αποτελεί για καιρό το κέντρο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής. Το Κάιρο ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από την δυναστεία των Φατιμιδών, όμως στην περιοχή της σύγχρονης πόλης βρίσκονται ερείπια παλαιότερων πρωτευουσών, όπως φαίνεται στα τμήματα του Παλαιού Καΐρου. Το Κάιρο σχετίζεται και με την Αρχαία Αίγυπτο λόγω της εγγύτητάς του με τις αρχαίες πόλης της Μέμφιδος, της Γκίζας και του Φουστάτ, οι οποίες είναι κοντά στη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας και στις Πυραμίδες της Γκίζας.

Μπαλί, Ινδονησία

Το Μπαλί κατοικείται από τα πρώτα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία, τα οποία χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Οι Ολλανδοί με τον Κορνέλις ντε Χούπμαν έφτασαν πρώτοι στο νησί το 1597. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καταλήφθηκε από τους Ιάπωνες. Το 1950 το Μπαλί έγινε επίσημα επαρχία της Ινδονησίας.

Χαβάη, Αμερική

Από το 1778 έως περί το 1898, η Χαβάη ήταν επίσης γνωστή με το όνομα Νήσοι Σάντουιτς. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε γνωστή εξαιτίας του Περλ Χάρμπορ, του λιμανιού στο οποίο σημειώθηκε η ιαπωνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Σταδιακά έγινε γνωστή για το χορό «χούλα χουπ» και γενικά ως τουριστικό θέρετρο. Η Χαβάη είναι τόπος καταγωγής του πρώτου Αφροαμερικανού και 44ου προέδρου που εξελέγη στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σαντορίνη, Ελλάδα

Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ (από το αρχαίο καλλίστη «η ομορφότερη»), Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια.

Το μετέπειτα κλασικό όνομα της νήσου Θήρα προήλθε από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος τη νήσο αυτή. Το δε όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό 

(Με πληροφορίες από wikipedia)

Διαβάστε επίσης:

Daily Mail: Αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» για city break (videos)

Τέσσερεις εμβληματικοί οίκοι υψηλής ραπτικής που έφτασαν κοντά στη χρεοκοπία

Πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη με καύσιμα από μαγειρικά έλαια και καλαμπόκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:07