search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:36
MENU CLOSE

Χένρι Κίσινγκερ: Ο άνθρωπος που λάτρευε τις χούντες, που ο ίδιος… προετοίμαζε – Ο ρόλος του στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο

30.11.2023 14:30
kissinger

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα (30/11), σε ηλικία 100 ετών, η πιο εμβληματική ίσως προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας, ο Χένρι Κίσινγκερ.

Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 1973 έως το 1977 υπό τους προέδρους Νίξον και Φορντ καθώς και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από το 1969 έως το 1975.

Πλήθος πολιτικών ηγετών και προσωπικοτήτων από όλο τον πλανήτη, με μηνύματά τους από το πρωί, αποχαιρετούν τον Χένρι Κίσινγκερ, πλέκοντάς του το εγκώμιο.

Μεταξύ αυτών ο Σολτς, ο Μακρόν, ο «ξεχασμένος» Μπλερ κάνουν λόγο για έναν χαρισματικό πολιτικό και διπλωμάτη που άφησε την σφραγίδα του -και όχι μόνο θα προσθέταμε εμείς- πάνω στον πλανήτη.

Απαρηγόρητος και ο σφαγέας των Παλαιστινίων, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η αναχώρηση του Δρ Κίσινγκερ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, κατά την οποία η τρομερή του διάνοια και η διπλωματική του δεινότητα διαμόρφωσαν όχι μόνο την πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά είχαν επίσης βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια σκηνή», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Την θλίψη τους για τον «χαμό» του εξέφρασε και ο Πούτιν. Πρόσφατα, ο Χένρι Κίσινγκερ είχε υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα έναν συμβιβασμό με εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, και το Πεκίνο έκανε λόγο για έναν παλαιό καλό φίλο του κινεζικού λαού που «θα μείνει στη μνήμη μας για την ειλικρινή αφοσίωσή του στις σινοαμερικανικές σχέσεις». Ένα από τα μεγαλύτερα διπλωματικά του επιτεύγματα θεωρείται το ιστορικό άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κίνα επί προεδρίας Νίξον.

Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μέχρι και στις μέρες μας είχε λόγο σε διεθνή φόρουμ, όπως του Νταβός.

Πραξικοπήματα, απαγωγές και δολοφονίες by CIA

Έτσι μπορεί ενδεχομένως να τον καταγράψει η δική τους ιστορία

Όμως, στην συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, ο Χένρι Κίσινγκερ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας στυγνός εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας, προς όφελος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν επικεφαλής της εγκληματικής «Επιτροπής 40», της υπηρεσίας που βρισκόταν πίσω από τις μυστικές δραστηριότητας της CIA σε δεκάδες χώρες, με απαγωγές, δολοφονίες και πραξικοπήματα.

Ήταν επίσης πίσω από τις «βρώμικες» επεμβάσεις των ΗΠΑ, που σκόρπισαν τον θάνατο μεταξύ άλλων σε Βιετνάμ, Ινδοκίνα, Μπαγκλαντές, Καμπότζη, Ταϊλάνδη και Ιράκ.

Επιχείρηση Κόνδορας και… Κύπρος

Και βέβαια υπήρξε εκ των εμπνευστών και ο ενορχηστρωτής του σχεδίου των ΗΠΑ για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε με το πραξικόπημα του Πινοσέτ το 1973.

Τέλος δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι ο ρόλος του ήταν πολύ σημαντικός τόσο στη στήριξη της χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα όσο και στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, για την οποία αποδεδειγμένα γνώριζε και ενέκρινε με τη σιωπή του.

Σε αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο, που σκόρπισε θάνατο, φτώχεια και δυστυχία από άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη, παραδόθηκε το 1973 το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τη συμβολή του στην απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ.

Ομιλία μετά την απονομή του Νόμπελ, 1973

Μάλλον τυχαίο θα είναι το γεγονός ότι στο Βιετνάμ οι ΗΠΑ υπέστησαν μία συντριπτική και επώδυνη ήττα και έπρεπε να βρέθει κάποια στιγμή ένας τρόπος να… αποδράσουν.

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ άφησε πίσω του 3 εκατομμύρια νεκρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Βιετναμέζοι άμαχοι. Οι αμερικανικές απώλειες στο σύνολο του πολέμου ανήλθαν στους 58.000 νεκρούς.

Με «θλίψη» λοιπόν ας αποχαιρετίσουμε και εμείς από την πλευρά μας τον εγκληματία πολέμου Χένρι Κίσινγκερ…

Διαβάστε επίσης:

Κατάρ: «Έστησαν» μισή ώρα τον Γερμανό Πρόεδρο – Περίμενε στην… πόρτα του αεροπλάνου! (video)

Επίθεση στην Ιερουσαλήμ: Αδέλφια και καταδικασμένα μέλη της Χαμάς οι δύο δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία (videos/photos)

Σάντσεθ: Αμφιβάλλω αν το Ισραήλ σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:34