search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:14
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Από τις συμπληγάδες του φορολογικού στη μέγγενη του προϋπολογισμού και τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης 

30.11.2023 08:30
MITSOTAKIS-VOULI-1-NEW

Ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες συναντούν όχι μόνον τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, αλλά και γαλάζιων βουλευτών.  

Στη Βουλή τα κόμματα ετοιμάζονται για μάχες χαρακωμάτων. Τον τόνο στην αφετηρία δίνει η σκληρή κόντρα για τα κόκκινα δάνεια και τους services με την αντιπολίτευση να επισημαίνει ότι οι Έλληνες δανειολήπτες είναι όμηροι ενός συνεχούς εκβιασμού και ότι η οικονομία χρειάζεται λύσεις με επίκεντρο τον δανειολήπτη και όχι τις τράπεζες και τα funds. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται σφοδρή με φόντο τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν βγει στα κεραμίδια.  

Το επίμαχο νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θυελλώδεις αντιδράσεις θα λάβει τη σκυτάλη της κριτικής τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιμένουν ότι η εισαγωγή του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος πλήττει υπέρμετρα τη μεσαία τάξη ενώ και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, κυρίως από την περιφέρεια, δηλώνουν αντίθετοι. «Διαφωνώ με τα οριζόντια μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου… μπορεί να αποκαθίστανται κάποιες αδικίες απέναντι σε επαγγελματίες που κρύβουν τα εισοδήματά τους όμως, την ίδια στιγμή, αδικεί τους συνεπείς καθώς τους πιάνει το τεκμήριο του εισοδήματος με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν φόρο ο οποίος δεν τους αναλογεί», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γαλάζιος Περικλής Μαντάς

Τον τόνο των εσωκομματικών αντιδράσεων έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα. «Νομίζω ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα “τεκμαρτά” (δηλαδή τα «εικαζόμενα»), επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά. Με χαμηλότερους συντελεστές και με αναγνώριση όλων των εξόδων των επαγγελματιών», δήλωσε στη συνέντευξή του στην Καθημερινή. 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διαμηνύει πως δεν κάνει πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενώ την ίδια ώρα παράθυρο πάντως, για βελτιώσεις άφησε ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. 

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πάντως, επιμένουν ότι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην πάταξη της φοροδιαφυγής που θα επιτρέψει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την ενίσχυση των ευάλωτων. Στόχος, λένε, δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη «κρυφής» φορολογητέας ύλης που θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη αδύναμων ομάδων.  

Για «τραγέλαφο» έκανε λόγο ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί τον υποχρεωτικό έλεγχο για όσους δηλώσουν εισόδημα μικρότερο από αυτό, που η ίδια ορίζει. «Η κυβέρνηση απειλεί να εφαρμόσει τον νόμο μόνο για όσους έχουν πραγματικά χαμηλό εισόδημα, μεταξύ αυτών το καφενεδάκι της επαρχίας και το συνοικιακό μικρομάγαζο. Αντίθετα, απαλλάσσονται στην πράξη από τον έλεγχο αυτοί που δηλώνουν όσα η Κυβέρνηση ορίζει, μεταξύ αυτών και όσοι φοροδιαφεύγουν. Η οπισθοδρόμηση είναι εμφανής και ακόμα εμφανέστερο το “χάδι” στη φοροδιαφυγή», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Η αντιπαράθεση για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα κορυφωθεί με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, του οποίου η ψήφιση στις 17 Δεκεμβρίου ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Και μάλιστα υπό τη σκιά των νέων, συγκρατημένων εκτιμήσεων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024, καθώς “ψαλιδίζει” τις προβλέψεις για την ανάπτυξη από το 3% που είχε κάνει αρχικά στο 2,5%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μία σειρά άλλων μεγεθών.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Αποχώρησε στη μέση της ΠΓ αλλά κάλεσε τα μέλη της για ποτό στο κέντρο – Ενόχληση Τεμπονέρα, Ραγκούση

Τσούνης: Η Ελλάδα ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Κασσελάκης: Αντιεπιστημονική η επιλογή της κυβέρνησης για μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:13