search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:50
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα Κασσελάκη για ανασύνταξη και εξωστρέφεια, αλλά και για «Συνέδριο στην ώρα του» – Οι λόγοι της ενόχλησης Τεμπονέρα

30.11.2023 06:36
kasselakis new

Εικόνα κανονικότητας, ανασύνταξης κι εξωστρέφειας επιχειρεί να εκπέμψει η Κουμουνδούρου μία εβδομάδα μετά την διάσπαση και λίγο μετά την συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους αποχωρήσαντες.

Σήμερα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα που θα ξεκινήσει με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στις 17:30, ενώ χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε κάλεσμα προς το κοινό να λάβει μέρος στη μεγάλη διαδικτυακή έρευνα του i-syriza, τονίζοντας πως «με δουλειά, αθόρυβα αλλά συστηματικά, φτιάχνουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ των μελών».

Στην συνεδρίαση, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε σήμα ότι το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου θα τηρηθεί όπως έχει αποφασιστεί λέγοντας πως θα γίνει στην ώρα του, δηλαδή 23 – 25 Φεβρουαρίου αν και κάποιοι από την στενή ηγετική ομάδα εξακολουθούν να δείχνουν προτίμηση στην προοπτική αυτό να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Στη συνεδρίαση υπέρ της αναβολής για μετά τις ευρωεκλογές κατά πληροφορίες τάχθηκαν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Νίκος Σκορίνης, αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος πάντως δεν ανήκει στην στενή ομάδα των προεδρικών ή «νεοπροδερικών» όπως τους αποκαλούν για λόγους διαχωρισμού από τους πάλαι ποτέ προεδρικούς περί τον Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση το Έκτακτο Συνέδριο φαίνεται πως θα γίνει στην ώρα του, με τον πρόεδρο να δείχνει πως δεν εισακούγονται οι φωνές περί μετάθεσης. Ωστόσο χθες δεν ελήφθη κάποια απόφαση – άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, εν τω μέσω εισηγήσεων. Αυτό θα γίνει στην ερχόμενη Πολιτική Γραμματεία την άλλη εβδομάδα όπου θα διαμορφωθεί η τελική εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή (9-10 Δεκεμβρίου).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, των ομάδων εργασίας καθώς και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για ακρίβεια και στέγαση. Σημειώνεται πως πριν την συνεδρίαση κομματικές πηγές σε άτυπη ενημέρωση τόνιζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθέσει την πρόταση νόμου για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Εξόρμηση στις «ορφανές» περιφέρειες

Παράλληλα ζήτησε τα στελέχη του κόμματος, να βγουν στην κοινωνία και να επισκεφθούν τις περιφέρειες της χώρας, με έμφαση στις περιφέρειες εκείνες οι οποίες μετά τις αποχωρήσεις έμειναν «ορφανές» από βουλευτές. Πρόκειται για την Α’ ΑθήναςΞάνθηςΡοδόπηςΙωαννίνωνΦλώρινας και Μεσσηνίας. Μάλιστα από σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη θα βρεθεί στην Ξάνθη και το μέλος της ΠΓ Πάνος Ρήγας στην Κομοτηνή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί «μαζικών αποχωρήσεων» ο αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης προχώρησε σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρουσίασε «οι αποχωρήσεις δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη», καθώς όπως είπε από την ροή των παραιτήσεων που σημειώνεται μέχρι στιγμής,  δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός. Είπε επίσης πως στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν πάνω από 5 αποχωρήσεις κατά μέσο όρο, «πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξ αρχής αναμενόμενες».

«Προϋποθέσεις» για ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο

Στην συνεδρίαση, ο Διονύσης Τεμπονέρας, έδειξε ότι συνεχίζει στον ρόλο της «νέας» εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ζήτησε να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός, ενώ εκτίμησε πως το κόμμα έχει μείνει πίσω από τις ανάγκες της συγκυρίας οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά. Έδειξε να θέτει κάποιες «ποιοτικές» προϋποθέσεις όσον αφορά την πορεία προς συνέδριο, ζητώντας:

-Το συνέδριο να είναι συνέδριο «αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης (των διχασμών και των παθογενειών του παρελθόντος) που θα σηματοδοτήσει την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ– επέμεινε δε για Ιανουάριο.

-να γίνει ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος τον οποίο εκτίμησε ότι θα επισκιάσουν τα περιφερειακά συνέδρια ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα διασφαλιστεί, καταρχάς από το σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα ορόσημα που είχε παρουσίασε ο ίδιος στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε και αποχώρησε επιδεικτικά από την συνεδρίαση την ώρα που έκανε την εισήγησή του προς το όργανο. Η κίνηση του προέδρου προκάλεσε γενικότερη δυσαρέσκεια, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης στη συνέχεια δήλωσε πως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί μετά την αποχώρηση, εκφράζοντας την δυσφορία του. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά την αποχώρηση του προέδρου, στις 8 το βράδυ.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης για Σούνακ: Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας – Επιχείρηση κατευνασμού από το Μαξίμου

Κασσελάκης: Αποχώρησε στη μέση της ΠΓ αλλά κάλεσε τους βουλευτές για ποτό στο Παγκράτι – Ενόχληση Τεμπονέρα, Ραγκούση (Photos)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις – Ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:39