search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:32
MENU CLOSE

Επιστολική ψήφος: Ο απόλυτος αιφνιδιασμός της κυβέρνησης και το στοίχημα για μεγάλη συμμετοχή στις ευρωεκλογές

01.12.2023 08:23
mitsotakis_new

Είναι λίγες φορές που μια κυβέρνηση καταφέρνει για μήνες να κρατήσει μυστική και προστατευμένη μια μεταρρύθμιση που ετοιμάζει και ταυτοχρόνως όταν την παρουσιάσει να αιφνιδιάσει απολύτως τους αντιπάλους της που μέχρι τώρα την κατηγορούσαν για μεταρρυθμιστική κόπωση.

Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την επιστολική ψήφο είναι μία τέτοια περίπτωση, καθώς από τη μία δίνει στο κυβερνητικό σχήμα την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι έχει ξαναβρεί την λειτουργικότητα του κάτι που αμφισβητούνταν τους τελευταίους μήνες και από την άλλη εισάγει μια εκλογική καινοτομία που μπορεί να χτυπήσει την αποχή που πάντα πλήττει τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα αν δει κανείς την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Mega, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση αρχίσει να ανακάμπτει σε όλους τους τομείς καθώς σε σχέση με τον Οκτώβριο κερδίζει τρεις μονάδες στο ερώτημα αν η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση και από το 34% φτάνει στο 37%. Κερδίζει επίσης τρεις μονάδες στην αξιολόγηση της λειτουργίας της αφού από το 36% τώρα είναι στο 39% ενώ εκεί που τα πράγματα είναι χαώδη είναι στο θέμα της καταλληλότητας του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται πρώτος με 41% και τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συμπληρώνουν μονοψήφια ποσοστά 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η επιστολική ψήφος λοιπόν μαζί με άλλα νομοσχέδια που θα έρθουν από τις αρχές του χρόνου, όπως είναι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ξαναδίνουν στην κυβέρνηση το προφίλ που χρειαζόταν προκειμένου με ένα ελκυστικό αφήγημα να διεκδικήσει εκ νέου την νίκη στις ευρωεκλογές.

Επίσης η επιστολική ψήφο κλείνει και την συζήτηση που είχε προκληθεί πριν από λίγους μήνες από την αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών, για την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πολιτών που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να βρίσκονται έξω από ένα εκλογικό τμήμα όπως υπερήλικες, άτομα με αναπηρία αλλά και νέοι που δουλεύουν σεζόν ή και  εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε να προετοιμάζει αυτή τη μεταρρύθμιση λίγο μετά την ψήφιση για την ακύρωση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων, που έγινε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας.

Τότε πολλοί από την αντιπολίτευση είχαν απορήσει γιατί αυτό θα έπρεπε να είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Σήμερα γίνεται κατανοητή εκείνη η βιασύνη καθώς την επομένη της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή δύο άνθρωποι, η Νίκη Κεραμέως και ο Θόδωρος Λιβάνιος, μαζί με τον πρωθυπουργό και ένα στενό επιτελείο συνεργατών, άρχισαν να επεξεργάζονται  με απόλυτη μυστικότητα το project που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση καταγραφεί στα θετικά του χθεσινού αιφνιδιασμού και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που συμφώνησαν με την ανάγκη ύπαρξης της επιστολικής ψήφου και η  κριτική τους περιορίστηκε επισήμαναν την ανάγκη να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο και η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Ο πρωθυπουργός θέλει η σχετική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, εκεί όμως απαιτούνται 200 ψήφοι και όχι 151 όπως για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών.

Το πώς θα εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και η ικανοποίηση που θα υπάρξει από αυτή την εφαρμογή στο εκλογικό σώμα θα κρίνει την περαιτέρω πορεία του εγχειρήματος αλλά και την συμπεριφορά που θα αναγκαστούν ίσως να επιδείξουν τα κόμματα προκειμένου να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός 200.

Πάντως μέχρι τις 28-29 Απριλίου, όποιος θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές θα πρέπει να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα gov.gr.

Εφόσον αυτό συμβεί, 15 μέρες μετά θα έρθει στη διεύθυνση που θα δηλώσει στην αίτηση ο φάκελος με το εκλογικό υλικό. Θα έχει μέσα πέντε περιεχόμενα: τον φάκελο μεν τον οποίο θα επιστρέψουμε την επιστολική ψήφο, το φάκελο που θα βάλουμε το ψηφοδέλτιο, μία υπεύθυνη δήλωση και ένα έντυπο οδηγιών.

Μόλις ψηφίσουμε θα στείλουμε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην διεύθυνση που θα είναι προ συμπληρωμένη μέσω του ταχυδρομείου.

Σε κάθε περίπτωση για να είναι έγκυρη η ψηφοφορία ο φάκελος αυτός θα πρέπει να βρίσκεται στο υπουργείο Eσωτερικών μέχρι το Σάββατο στις πέντε το απόγευμα πριν την Κυριακή των εκλογών.

Η επιστολική ψήφος είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού και μάλιστα υπάρχουν πολιτείες στην Αμερική όπου η ψηφοφορία διεξάγεται μόνο με επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και έχει μελετηθεί ότι εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστραλία.

Ως προς το κομμάτι του αδιάβλητου, η αίτηση που θα γίνεται θα έχει επιβεβαίωση της ταυτότητας του εκλογέα με τους κωδικούς του gov.gr, θα υπάρχει επίσης πιστοποίηση του κινητού τηλεφώνου ότι αυτό που δηλώθηκε είναι το πραγματικό ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ασφαλείας.

Ο φάκελος που θα έχει το ψηφοδέλτιο είναι ανώνυμος, η αίτηση συμπληρώνεται μόνο από τον εκλογέα και υπάρχουν σοβαρότατες ποινικές ευθύνες για όποιον επιχειρήσει να αλλοιώσει τον φάκελο στον οποίο υπάρχουν χαρακτηριστικά γνησιότητας και ανάγλυφα τυπώματα ώστε να μην μπορεί να παραχαραχτεί.

Όπως ανέφερε χθες ο Θοδωρής Λιβάνιος έχει εφαρμόσει ότι πιο προχωρημένο υπάρχει τον τομέα της επιστολικής ψήφου παγκοσμίως.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές είναι τώρα να επικοινωνήσει το θέμα της επιστολικής ψήφου και της ανάγκης να μειωθεί η αποχή  πάνω στη λογική ότι ισχυρή συμμετοχή στις εκλογές σημαίνει  δύναμη για την δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς εννοούν στο ΠΑΣΟΚ την συνεργασία με τους «11» που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Οι σκέψεις Ανδρουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια Κασσελάκη για «ριστάρτ» με συσπείρωση των 36 και «πυρά» στους 11 –  Ανακούφιση για το «παρών» Τσίπρα μετά τη διάσπαση

ΚΚΕ: Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:32