search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:46
MENU CLOSE

Κρούουν «καμπανάκι» οι ειδικοί για τα στικ νικοτίνης: «Είναι τοξικά» – Πρόκειται για καπνικά είδη, δεν είναι φάρμακα

01.12.2023 20:49
nic_stik

Για τα γνωστά αλλά επικίνδυνα σε περίπτωση υπερδοσολόγιας στικ νικοτίνης, μίλησαν η πρόδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και διευκρίνισαν ότι πρόκειται για καπνικά είδη και όχι φάρμακα. Οι ειδικοί εξήγησαν τους κινδύνουν που κρύβονται πίσω από την κατάχρηση των προϊόντων αυτών.

«Είναι τοξικά»

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

«Τα στικάκια νικοτίνης, καθώς και όλα τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται με συμβουλή ή συνταγή γιατρού, ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα γι’ αυτό και παίρνουν εμπορικές άδειες και όχι φαρμακευτικές άδειες. Τα παιδιά αυτά κινδύνεψαν διότι υπάρχει η τοξική ποσότητα νικοτίνης που για έναν ενήλικο 70 κιλών είναι περίπου 50 με 60 mg (…)», τόνισε.

«Δεν βοηθούν στην διακοπή του καπνίσματος»

Ο μηχανισμός δράσης τους, δηλαδή η απελευθέρωση της νικοτίνης, σύμφωνα με τον καθηγητή γίνεται με έναν τρόπο ώστε να προκαλέσει εθισμό και όχι απευαισθητοποίηση από τη νικοτίνη. «Τα υποκατάστατα νικοτίνης που είναι στα φαρμακεία είναι φάρμακα, δεν είναι καπνικά προϊόντα. Αυτά τώρα είναι καπνικά προϊόντα και προκαλούν εθισμό και δεν βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος», όπως επισημαίνει.

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη διευκρινίζει πως τα στικάκια νικοτίνης έχουν να κάνουν με τα μιλιγκράμ και τα παιδιά δεν πρέπει να ήξεραν την ποσότητα που πήραν.

«Πρέπει να ήταν για πρώτη φορά καθώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ζάλη, ταχυκαρδία και λιποθυμικό επεισόδιο. Είναι τοξικά», τόνισε.

Η αλήθεια είναι ότι η υπερδοσολογία νικοτίνης μπορεί να επιφέρει ακόμα και ανακοπή αλλά και επιληπτικές κρίσεις μεταξύ άλλων, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Υπερδοσολογία νικοτίνης: Πότε μπορεί να αποβεί μοιραία

Μπορεί στη χώρα μας η υπερδοσολογία νικοτίνης να μην είναι γνωστή ωστόσο στο εξωτερικό, σύμφωνα με το iatropedia έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά.

Πριν από λίγα χρόνια τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα ήταν γεμάτα από μία «νέα νόσο» την οποία προκαλούσε η υπερδοσολογία νικοτίνης και την οποία αποκαλούσαν nicotine sickness (ή σε συντομογραφία nic-sick).

Η «νόσος» συσχετίστηκε με την ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, αλλά κάθε είδους προϊόν με νικοτίνη μπορεί να την προκαλέσει όταν γίνει κατάχρηση.

Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, η κατανάλωση 50-60 mg νικοτίνης μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος για έναν ενήλικα που ζυγίζει 75 κιλά.

Παραδοσιακά, κάποιος που καπνίζει συμβατικά τσιγάρα απορροφά περίπου 1-2 mg ανά τσιγάρο. Αυτό όμως συμβαίνει σταδιακά μέσα στην ημέρα και όχι σε μία κατανάλωση. Γι’ αυτό τον λόγο η υπερδοσολογία, που μπορεί να απειλήσει την ζωή ενός μικρού παιδιού, είναι λιγότερο συχνή στους ενήλικες.

Ωστόσο μερικά σύγχρονα προϊόντα (π.χ. τα υγρά αναπλήρωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα) μπορεί να περιέχουν όση νικοτίνη έχει ένα ολόκληρο πακέτο. Επομένως, όποιος δεν κάνει ορθή χρήση, μπορεί να παρουσιάσει υπερδοσολογία ή δηλητηρίαση από τη νικοτίνη.

Τα συμπτώματα

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή υπερδοσολογία νικοτίνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA). Μέσα σε 15 έως 60 λεπτά από την έκθεση ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:

Ναυτία ή έμετο
Πόνο στο στομάχι και ανορεξία
Αυξημένο καρδιακό παλμό και αρτηριακή πίεση
Πονοκέφαλο
Σιελόρροια (αυξημένη παραγωγή σάλιου)
Γρήγορη, βαριά αναπνοή
Ζάλη ή τρόμο (τρέμουλο)
Νοητική σύγχυση και άγχος

Μέσα σε 30 λεπτά έως και 4 ώρες αργότερα, τα συμπτώματα αλλάζουν και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

Διάρροια
Ρηχή αναπνοή
Πιο αργό καρδιακό παλμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση
Έντονη κόπωση
Ωχρότητα, αργά αντανακλαστικά ή αδυναμία ελέγχου των μυών
Ωχρό δέρμα

Ο ασθενής πρέπει να διακομισθεί στο νοσοκομείο, γιατί αν τα συμπτώματα εξελιχθούν περαιτέρω φθάνουν στις επιληπτικές κρίσεις, την αναπνευστική ανεπάρκεια, την καρδιακή ανακοπή και το κώμα.

Αυξημένα περιστατικά δηλητηρίασης από νικοτίνη

Το να πάθει κάποιος υπερδοσολογία από στικάκια νικοτίνης ή τσιγάρα είναι κακό, αλλά αν πιει υγρή νικοτίνη είναι ακόμα χειρότερα, διότι μπορεί να υποστεί δηλητηρίαση, τονίζει η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Δυστυχώς τα κρούσματά της έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα CDC, από 1 κρούσμα τον Σεπτέμβριο του 2010 έφτασαν στα 215 τον μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Έκτοτε, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Φέτος, τα Κέντρα Δηλητηριάσεως των ΗΠΑ διαχειρίστηκαν 6.581 περιστατικά έως τις 31 Οκτωβρίου 2023. Με άλλα λόγια, ξεπέρασαν τα 658 περιστατικά τον μήνα.

Όσον αφορά τη θεραπεία για την υπερδοσολογία, εξαρτάται από τη νικοτίνη που έχει καταναλώσει ο ασθενής, τον τρόπο της κατανάλωσης και τα συμπτώματα των ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Τρίωρες στάσεις εργασίας από τους δασκάλους στα σχολεία μέσα στον Δεκέμβριο

Τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Λάρισα: Βυτιοφόρο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Ένας νεκρός (Video)

Αντιπρόεδρος Google για Al: Υπάρχει μοντέλο που προβλέπει πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:46