search
ΤΡΙΤΗ 27.10.2026 13:55
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ο Πούτιν μίλησε με Νορβηγία και Φινλανδία για το τέλος του πολέμου

27.10.2026 12:50
putin_store_stubb
pontiki icon Takeaways by to pontiki AI
  • Ο πρόεδρος της Ρωσίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Νορβηγίας για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προοπτικές τερματισμού του.
  • Ο Φινλανδός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνομιλία ειλικρινή, τονίζοντας ότι η έκβαση της σύγκρουσης επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των σκανδιναβικών χωρών και ολόκληρης της Ευρώπης.
  • Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τη Φινλανδία και τη Νορβηγία ως συμμετέχοντες στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και θα εξετάσει τις προοπτικές που διαμορφώνονται.
  • Η Ρωσία δήλωσε κατ' αρχήν έτοιμη για τριμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, με σκοπό την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εντός του Νοεμβρίου.

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Σε μια κίνηση που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος επικοινώνησε απευθείας με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, και οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προοπτικές τερματισμού του. Την επικοινωνία ανακοίνωσε το γραφείο του Φινλανδού προέδρου, με τον Στουμπ να χαρακτηρίζει τη συζήτηση «ειλικρινή και ουσιαστική», υπογραμμίζοντας ότι η έκβαση του πολέμου επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια τόσο των σκανδιναβικών χωρών όσο και ολόκληρης της Ευρώπης.

«Είμαστε γειτονικές χώρες με τη Ρωσία. Η έκβαση αυτού του πολέμου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δική μας ασφάλεια, αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο τερματισμός του πολέμου απαιτεί απευθείας συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός πρόεδρος. Από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τη Νορβηγία και τη Φινλανδία ως νέους συμμετέχοντες στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και θα εξετάσει «αν μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο». Πάντως, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι «μια δίκαιη και μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ ανέφερε πως η Ρωσία είναι «κατ’ αρχήν έτοιμη» να συνεχίσει τις τριμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος για τετ-α-τετ συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επικοινωνία πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Επιπλέον, πρόκειται για την πρώτη απευθείας επαφή Ευρωπαίων ηγετών που στηρίζουν το Κίεβο με το Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Ο Αλεξάντερ Στουμπ και ο Γιόνας Γκαρ Στέρε είχαν συναντηθεί στις 20 Οκτωβρίου στη νορβηγική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου, οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, τα εδαφικά ζητήματα και η δυνατότητα επίτευξης επιμέρους συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.

Μία ημέρα αργότερα, ο Γουίτκοφ μετέβη στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταφέροντας τις προτάσεις που είχαν συζητηθεί με την ουκρανική και την ευρωπαϊκή πλευρά. Μετά τη συνάντηση, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, υπό αμερικανική μεσολάβηση, εντός του Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στο Ισραήλ: Άνοιξαν οι κάλπες – Τεταμένο το κλίμα, τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί από ανεμοστρόβιλο – Δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες στην Κωνσταντινούπολη

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε ομάδα ανθρώπων – Τέσσερις τραυματίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 27.10.2026 13:54