search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:38
MENU CLOSE

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος – Το ρήγμα είχε δώσει 7,4 Ρίχτερ το 1999 (video)

04.12.2023 10:57
LEKKAS NEW

Ανησυχία στους επιστήμονες για ενεργοποίηση των ρηγμάτων της ευρύτερης περιοχής έχει προκαλέσει ο σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Δευτέρας.

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό, ο Ευθύμης Λέκκας.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει», είπε.

«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών», πρόσθεσε.

Ανησυχία για την Αγιά Σοφία

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών είχε προειδοποιήσει για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την Αγιά Σοφία.

«Εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα», είχε δηλώσει ο Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι πολλοί επιστήμονες περίμεναν έναν μεγάλο σεισμό -μεγέθους 7 Ρίχτερ- στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2022.

«Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», επισήμανε.

Τι είπε για το ενδεχόμενο να υπάρξει σεισμός και την Ελλάδα

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα», εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας.

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το 1999, μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ακολούθησε ο σεισμός στην Πάρνηθα.

«Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε αλλά δεν ξέρουμε πότε. Όσο αργεί όμως ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Ινδονησία: Τουλάχιστον έντεκα νεκροί και δώδεκα αγνοούμενοι από έκρηξη ηφαιστείου (photos/videos)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέες επιδρομές κατά αμάχων – 10.000 τα αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο δίμηνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50