search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:46
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: Βγήκαν στους δρόμους ανάστατοι μετά τα 5,1 ρίχτερ – Στο νοσοκομείο δεκάδες πολίτες με κρίση πανικού (Video)

04.12.2023 21:24
TOURKIA_SEISMOS

Ο σεισμός των 5,1 βαθμών Ρίχτερ που ταρακούνησε την Τουρκία, καθώς και ο μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ λίγες στιγμές μετά, προκάλεσε έντονη ανησυχία, αλλά και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους. Πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει νέος εγκέλαδος.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην Προύσα, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, και σε άλλες πόλεις, άνθρωποι βγήκαν φοβισμένοι στους δρόμους, κυρίως επειδή η περιοχή είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής και έχουν καταγραφεί στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί. Καθηγητές έβγαλαν τους μαθητές από σχολείο ενώ οι δρόμοι γέμισαν από εργαζομένους που έφυγαν από τα γραφεία τους.

Δεκάδες πολίτες με κρίση πανικού στο νοσοκομείο

Οι τουρκικές αρχές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, με τον Μαχμούτ Ντεμιρτάς, νομάρχη Προύσας, να λέει στο TRT Haber πως «δεν είχαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα, εκτός από τον πανικό των πολιτών μας. Μέχρι αυτή την ώρα, 12 πολίτες έχουν πάει στο νοσοκομείο λόγω πανικού. Υπάρχει μια αναφορά ότι το σπίτι ενός πολίτη έχει μια ρωγμή. Οι συνεργάτες μας πήγαν στην περιοχή αυτή».

Υπό τον φόβο για έναν ισχυρό σεισμό, κάτι για το οποίο προειδοποίησε και ο καθηγητής Ε. Λέκκας, ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ δήλωσε: «Ο σεισμός προέρχεται πιθανότατα από το τμήμα του ρήγματος Ζεγτινμπαγί, στον Κόλπο της Κίου (Γκέμλικ). Το ρήγμα αυτό αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ο νότιος κλάδος είναι μια αργά κινούμενη αλλά συσσωρευμένη ζώνη ρήγματος. Στους σεισμούς του 1999 υποθέτω ότι έχασε από την ενέργειά της. Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».

Πόσο πιθανό είναι να επηρρεαστεί η Ελλάδα από το ρήγμα

Καθησυχαστικός για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που αναστάτωσε το πρωί της Δευτέρας την Κωνσταντινούπολη ως προς την Ελλάδα και την πιθανή ενεργοποίηση ελληνικών ρηγμάτων εμφανίστηκε μιλώντας στο topontiki.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Συγκεκριμένα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο πρωινός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δε μπορεί να πυροδοτήσει ρήγματα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κομβικό, σημείο, σε παρακλάδι τμήματος του ρήγματος της Κωνσταντινούπολης.

Πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός αν εάν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με όσα είπε ο Ευθύμης Λέκκας εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στο Μενίδι: Νέα στοιχεία για την υπόθεση με το απανθρακωμένο πτώμα – «Υπήρχε συνοδηγός»

Ναύπλιο: Πυροβολισμοί έξω από το νοσοκομείο – Αναστάτωση μετά από συμπλοκή ατόμων

Διήμερη κακοκαιρία: Βροχές και καταιγίδες Τρίτη και Τετάρτη – Ποιες περιοχές «χτυπά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:46