search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:21
MENU CLOSE

Ανησυχία Λέκκα για σεισμό στην Τουρκία: «Όσο το ρήγμα της Ανατολίας δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό» (video)

05.12.2023 09:32
lekkas_new

Την ανησυχία του για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες (4/12) στην Τουρκία, εξέφρασε για ακόμη μια φορά το πρωί της Τρίτης (5/12) ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας στο Mega.

«Είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα», πρόσθεσε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Σχετικά με το ρήγμα της Ανατολίας, για το οποίο υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».

Παράλληλα, σήμανε ξανά καμπανάκι κινδύνου για την Αγιά Σοφιά.

«Υπάρχει κίνδυνος και για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ενεργοποιεί ελληνικά ρήγματα»

Μιλώντας χθες στο topontiki.gr, ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το κατά πόσο ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο πρωινός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δε μπορεί να πυροδοτήσει ρήγματα στην Ελλάδα.

«Εάν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, θα δώσει σεισμό της τάξης 7,2 ή 7,3 ή 7,4 Ρίχτερ και τότε η Πόλη θα έχει πρόβλημα, γιατί θα έχει μεγάλες ζημιές», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Όταν συμβεί αυτός ο σεισμός θα πρέπει να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά του για να δούμε αν θα επηρεαστούν τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας για να υπογραμμίσει ότι ένας τέτοιος σεισμός θα έχει επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Πατούλης για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή: « Σε λάθος κατεύθυνση κάθε οριζόντιο μέτρο που εισάγει ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

Ταξί: Απεργία σήμερα και αύριο στην Αττική για το φορολογικό νομοσχέδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:21