search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:39
MENU CLOSE

Πρίγκιπας Χάρι: Στα δικαστήρια για την αφαίρεση της αστυνομικής προστασίας όταν βρίσκεται στη Βρετανία

05.12.2023 19:29
harry dikastirio 9887- new

Την προσφυγή του πρίγκιπα Χάρι ξεκίνησε να εξετάζει την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία  ο «άσωτος» γιος του Βασιλιά Καρόλου αμφισβητεί την απόφαση να μην τυγχάνει αστυνομικής προστασίας, όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δούκας του Σάσεξ και η σύζυγός του Μέγκαν έχασαν το δικαίωμα συστηματικής προστασίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, το κόστος της οποίας κάλυπτε ο βρετανικός λαός, αφότου αποφάσισαν να αποσυρθούν από τους κόλπους της βασιλικής οικογένειας το 2020 και να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η προσφυγή του Χάρι εναντίον του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών αφορά την απόφαση που ελήφθη από τις αρχές τον Φεβρουάριο του 2020, να παρέχεται κατά περίπτωση στον δούκα του Σάσεξ αστυνομική προστασία.

Παρουσιάζοντας την υπόθεση κατά την ακροαματική διαδικασία, στην οποία ο δούκας του Σάσεξ δεν ήταν παρών, η δικηγόρος του Σαχίντ Φατίμα, επισήμανε πως η προσφυγή αφορά το δικαίωμα του πρίγκιπα στην «ασφάλεια», όταν εκείνος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια απόφαση «κατά περίπτωση οδηγεί σε μια πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα» για τον πρίγκιπα και τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλειά του, τόνισε στη γραπτή δήλωσή της.

Επιπλέον, προέταξε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στη φήμη της Βρετανίας μια επιτυχημένη επίθεση σε βάρος του δούκα του Σάσεξ, λόγω του «στάτους του, του ιστορικού του και της θέσης του στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας».

«Αλλαγή καθεστώτος» η υπερασπιστική γραμμή του βρετανικού ΥΠΕΣ

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του υπουργείου Εσωτερικών Τζέιμς Ίντι υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε ο οργανισμός Ravec – που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των μελών της βασιλικής οικογένειας και των σημαντικότερων δημοσίων προσώπων – να παρέχεται στον πρίγκιπα Χάρι μια «κατά περίπτωση» προστασία, «υπό ορισμένες προϋποθέσεις» και «ανάλογα του πλαισίου» των επισκέψεών του στη Βρετανία.

Αυτή η απόφαση προέκυψε «από την αλλαγή του στάτους που (ο δούκας του Σάσεξ) αποφάσισε να υπάρξει, καθώς έγινε μέλος χωρίς επίσημα καθήκοντα της βασιλικής οικογένειας», επισήμανε.

Το να μιλάτε για μια «κατά περίπτωση» ασφάλεια δεν είναι παρά ένας τρόπος να περιγράψετε «την αποτυχία (του Ravec) να σεβαστεί τους κανόνες του», απάντησε η δικηγόρος του Χάρι.

Ο δούκας του Σάσεξ ζητάει μονάχα «τη νομική εξέταση της υπόθεσής του» αναφορικά με την προστασία του, κατέληξε η ίδια.

Οι επόμενες ακροαματικές διαδικασίες, που έχουν προγραμματιστεί έως την Πέμπτη, θα διεξαχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των εμπιστευτικών πληροφοριών ασφαλείας, που θα αναφερθούν.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Φόβοι για νέο Τσέρνομπιλ στη Βρετανία μετά από διαρροή στο πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Αδειάζει η κλεψύδρα για την Ουκρανία: «Τελειώνουν» τον Ζελένσκι – ΗΠΑ και Ευρώπη «σηκώνουν τα χέρια», ο Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο

Ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε τον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια – ΟΗΕ: «Κόλαση επί γης» η Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:37