search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:21
MENU CLOSE

Ξεπαγώνουν οι αγοραπωλησίες στην εκτός σχεδίου δόμηση: Και σε μη αναγνωρισμένη οδό η έκδοση άδειας στα 4 στρέμματα

06.12.2023 16:38
oikodomi 654- new

Ξεπαγώνουν οι αγοραπωλησίες στην εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του έτους.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δίνεται η δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα με πρόσωπο και σε μη αναγνωρισμένη οδό. Θυμίζουμε οτι έως και σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση για έκδοση άδειας οικοδομής θα έπρεπε το οικόπεδο να ήταν μπροστά σε κοινόχρηστο δρόμο. Εκείνο που προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί, είναι τί θα συμβεί με τα λεγόμενα “τυφλά” οικόπεδα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν σύνδεση με το οδικό δίκτυο.
Επισης, πλέον για την έκδοση πάντως οικοδομικής άδειας εκτός σχεδίου οικοπέδων θα προβλέπεται η θέσπιση ενός τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου που θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ βρίσκεται στην τελική ευθεία για να συμπεριλάβει τις νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και τις διατάξεις για τα αυθαίρετα και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος και παρουσιάστηκε  ήδη στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης προέκυψε εντός του καλοκαιριού μετά από τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η πιο γνωστή από τις αποφάσεις του δικαστηρίου αφορά την Πάτμο (176/2023) και εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με αυτή, δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων ώστε κάποιος να έχει τη δυνατότητα να κτίσει, καθώς χρειάζεται να αποδειχθεί ότι το οικόπεδο έχει “πρόσωπο” σε κοινόχρηστο δρόμο. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς υπάρχει διαφορετική νομική και πολεοδομική ερμηνεία της κοινόχρηστης οδού.

Διαβάστε επίσης:

Σκυλακάκης: Τέρμα τα «κόλπα» με το ρεύμα – Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για το πράσινο τιμολόγιο

Υouth Pass: Παράταση των αιτήσεων έως τις 12 Δεκεμβρίου

ΦΠΑ: Εξάμηνη παράταση στον μειωμένο συντελεστή – Ποιες υπηρεσίες και προϊόντα αφορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:16