search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:57
MENU CLOSE

ΟΟΣΑ: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στον διαγωνισμό PISA – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή

06.12.2023 12:27
TAXITHRANIA_NEW

Στην ομάδα των χωρών που σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ στα Μαθηματικά, την Κατανόηση Κειμένου και τις Φυσικές Επιστήμες, κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2022.

Συγκεκριμένα η χώρα μας καταλαμβάνει την 44η θέση στα Μαθηματικά με επίδοση 430, στην 41η θέση στην Κατανόηση Κειμένου με επίδοση 438 και στην 44η θέση στις Φυσικές Επιστήμες με επίδοση 441.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην κύρια έρευνα 6578 μαθητές και μαθήτριες γεννημένοι/ες το 2006, από 242 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ) όλης της χώρας.

Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας και στις τρεις δεξιότητες που αξιολογεί ο διαγωνισμός.

Επιπλέον, η πτώση της βαθμολογίας των Ελλήνων Μαθητών είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Πιο συγκεκριμένα, η βαθμολογία για τα Μαθηματικά είναι χαμηλότερη κατά 21 μονάδες και για την Κατανόηση Κειμένου κατά 19 μονάδες, σε σχέση με το 2018. Όμως, υπάρχει πτώση 11 μονάδων και στις Φυσικές Επιστήμες.

Πιο αναλυτικά:

  • Μαθηματικά: Το 53% των μαθητών στην Ελλάδα έχει επάρκεια τουλάχιστον Level 2, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (69%). Μόλις το 2% των μαθητών στην Ελλάδα είχαν κορυφαίες επιδόσεις στα μαθηματικά, που σημαίνει ότι πέτυχαν Level 5 ή 6 (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 9%).
  • Κατανόηση κειμένου: Περίπου το 62% των μαθητών πέτυχε Level 2 ή υψηλότερο (μέσος όρος ΟΟΣΑ: 74%). Μόλις το 2% των μαθητών σημείωσε βαθμολογία Level 5 ή υψηλότερη (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 7%).
  • Φυσικές επιστήμες: Περίπου το 63% των μαθητών πέτυχε Level 2 ή υψηλότερο (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 76%). Μόλις το 1% των μαθητών σημείωσε κορυφαίες επιδόσεις, ήτοι Level 5 ή 6 (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 7%).

Γενικότερα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η πτώση της βαθμολογίας για την Ελλάδα είναι 9 μονάδες στα Μαθηματικά, 12 μονάδες στην Κατανόηση Κειμένου και 21 μονάδες στις Φυσικές Επιστήμες.

Από τις χώρες της Ευρώπης, τις υψηλότερες επιδόσεις πέτυχαν η Εσθονία, η Ελβετία και η Ολλανδία.

Οι Έλληνες μαθητές έχουν ωστόσο απόσταση να καλύψουν ακόμη και από τους Μεσόγειους ομολόγους τους. Ιταλοί, Ισπανοί, Μαλτέζοι, Τούρκοι και Ισραηλινοί έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Στην κορυφή οι ασιατικές χώρες

Η Σιγκαπούρη πέτυχε σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες και στα τρία γνωστικά αντικείμενα.

Στα Μαθηματικά, έξι Ασιατικές χώρες –η Σιγκαπούρη, το Μακάο (Κίνα), η Ταϊπέι (Κίνα), το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία και η Κορέα– πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Οι ίδιες χώρες/οικονομίες είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις και στις φυσικές επιστήμες, μαζί με την Εσθονία και τον Καναδά. Στην κατανόηση κειμένου, η Ιρλανδία τα πήγε εξίσου καλά με την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κινεζική Ταϊπέι και την Εσθονία.

Υπάρχουν και χειρότερα…

Χαμηλότερες επιδόσεις από την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χώρο, σημειώνουν οι μαθητές σε Ρουμανία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Αλβανία και Κόσοβο.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των Ελλήνων μαθητών, και τα δύο φύλα εμφανίζουν παρόμοιες επιδόσεις στα μαθηματικά – 46% τα αγόρια και 48% τα κορίτσια – αλλά τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στην κατανόηση κειμένου κατά 25 μονάδες. Στα κείμενα, 44% των αγοριών πέφτουν κάτω από τη βάση της επάρκειας του 2% ενώ τα κορίτσια βρίσκονται στο 32%.

Στα μαθηματικά διακρίνονται τα αγόρια, με το 3% να βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα 5 και 6, όταν τα κορίτσια είναι στο 1%. Ωστόσο, στην κατανόηση κειμένου οι πιο υψηλές επιδόσεις (Level 5, Level 6) μοιράζονται εξίσου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών με ποσοστό 2%.

Διαβάστε επίσης:

Λήστεψε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας με ψεύτικο όπλο – Τον συνέλαβαν λίγο αργότερα

Καιρός: Κακοκαιρίας σύνεχεια με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πού θα χιονίσει

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:56