search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:38
MENU CLOSE

Αύξηση στα κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα στην Ευρώπη: «Χτυπάει» περισσότερο τα παιδιά 5 – 14 ετών

08.12.2023 22:40
pneumones
pixabay

Τα κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα στην Ευρώπη ολοένα και αυξάνονται ειδικά στις ηλικίες 5-14 ετών, σύμφωνα με το ECDC. Η Ολλανδία είναι η χώρα η οποία έχει αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κρούσματα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ECDC, η πνευμονία από μυκόπλασμα κινείται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα παιδιά 5-14 ετών φαίνεται ότι είναι η ηλιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Αυξάνονται δε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά αφορούν κυρίως παιδιά και εφήβους.

Η έξαρση περιλαμβάνει άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως παιδιά και εφήβους, ενώ σε μία από τις παραπάνω χώρες έχει υπάρξει νοσηλεία περιστατικών σε ΜΕΘ. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη ή στοιχεία για αντοχή στα μακρολιδικά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.

Οι επιδημίες πνευμονίας από μυκόπλασμα εμφανίζονται περιοδικά, τυπικά κάθε ένα έως τρία χρόνια. Για τη μετάδοση απαιτείται στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. Η λοίμωξη ξεκινά αργά και περιλαμβάνει κυρίως συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Τα συμπτώματα

Οι λοιμώξεις τυπικά παρουσιάζονται με ήπια συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού που υποχωρούν. Ασθενείς που εμφανίζουν επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως η επανεμφάνιση κρουσμάτων οφείλεται στη μείωση της ανοσίας του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου ή η εισαγωγή νέων στελεχών.

Η έξαρση αποδίδεται στην περιορισμένη μετάδοση του παθογόνου τα τελευταία χρόνια, λόγω των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας και τη μείωση της ανοσίας του πληθυσμού, ιδίως μεταξύ αυτών με ελάχιστη ή καθόλου προϋπάρχουσα έκθεση.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου καλούν τις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών να παρακολουθούν την κατάσταση, ειδικά εάν υπάρχουν περιπτώσεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά, καθώς όσο προχωρά ο χειμώνας θα υπάρξει συνδυασμένη επιβάρυνση από παθογόνα του αναπνευστικού.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή στο τρίψιμο ματιών – Τι μπορεί να προκαλέσει

Φλέματα: Πότε γίνονται επικίνδυνα

Ξηροφθαλμία: Ποια τα συμπτώματα – Τι την προκαλεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:38