search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:52
MENU CLOSE

«Ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

08.12.2023 06:15
makarios_lazaridis_new

Είναι μια άλλη, σαφώς καλύτερη μέρα η σημερινή, μετά την πραγματοποίηση του 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, τις υπογεγραμμένες συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες και τις δηλώσεις των ηγετών τους. 

Οι στιγμές έντασης του πρόσφατου παρελθόντος δείχνουν μακρινές και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί όσον αφορά τη διατήρηση των«ήρεμων νερών» του Αιγαίου φαίνονται περισσότερο θετικά από κάθε άλλη φορά.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, έγκαιρα, είχε ξεκαθαρίσει πως θα προσερχόταν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας -το πρώτο μετά από επτά ολόκληρα χρόνια- με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι προσδοκίες της δεν διαψεύστηκαν. Αντιθέτως επιβεβαιώθηκαν εμφατικά με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας, ενός κειμένου που για πρώτη φορά υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, με δέσμευσή τους για σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.

Εν προκειμένω, τονίζεται η ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και αποφυγής συγκρούσεων και αχρείαστων εντάσεων, ενώ η Τουρκία δεσμεύεται στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Θέμα που θέτουμε διαρκώς σε όλες τις διμερείς -και όχι μόνο- συναντήσεις μας.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στη Λιθουανία το περασμένο καλοκαίρι. Έμφαση δίνεται στον πολιτικό διάλογο για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στη θετική ατζέντα η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται, καθώς καιστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, αναφέρθηκε πολλάκις στο εποικοδομητικό κλίμα που επιζητά και η ελληνική πλευρά καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής του, μιλώντας σε χαμηλούς και φιλικούς τόνους. 

Ακόμα και όταν έκανε λόγο για δήθεν «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη άμεσα και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, υπενθυμίζοντας την ρητή αναφορά της Συνθήκης της Λοζάνης περί θρησκευτικής μειονότητας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.Ζήτημα που είναι ανοικτό να παραπεμφθεί αργότερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μολονότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος για κάτι τέτοιο και απέχουμε πολύ απ’ αυτό.

Όσον αφορά το Κυπριακό, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για εμάς δεν υπάρχει λύση πέραν αυτών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που διακόπηκε το 2017.

Εν τέλει, ο πρωθυπουργός συνόψισε μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, όλες τις βασικές ελληνικές θέσεις και τις κόκκινες γραμμές μας. Όπως επιβάλλεται να κάνει ένας ισχυρός ηγέτης, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της χώρας του.

Από εκεί και πέρα, τα συμφέροντα της χώρας δεν δικαιολογούν εντάσεις. Και πραγματικά αποδείχθηκε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να δουν αυτά που τις ενώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι υπογράφτηκαν 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις – διακηρύξεις από διαφόρους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η παιδεία και η τελωνειακή συνεργασία.

Οι προκλήσεις στη γειτονιά μας είναι πολλές. Δύο πόλεμοι, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, βρίσκονται σε εξέλιξη, οι συνέπειες αυτών υπαρκτές, αλλά και τα στοιχήματα μεγάλα. Οφείλουμε να πορευτούμε με ασφάλεια και ειρηνικά, με ειλικρίνεια και με διάθεση συνεργασίας. Ήδη έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο χέρι των δύο πλευρών είναι αυτή η πορεία να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, προς όφελος τελικά των δύο λαών.

*O Μακάριος Λαζαρίδης είναι βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης:

Ταγίπ, φίλε μας…

Από το… νέο κύμα στη… Νέα Αριστερά

Η νέα ληστεία θα είναι πολύχρωμη 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:45