search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:15
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Αυτοπεποίθηση για την άνοδο αλλά φυλάνε τα νώτα τους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2311
07/1/2023
08.12.2023 06:12
KOUTSOUMPAS

Με το πολιτικό παιχνίδι να ανοίγει στα αριστερά του πολιτικού φάσματος μετά την εμφάνιση ενός νέου φορέα που είναι ακόμη υπό συγκρότηση το ΚΚΕ μπαίνει σε κατάσταση αλέρτ προκειμένου να περιφρουρήσει τα οφέλη που έχει αποκομίσει σταδιακά από τις εκλογές και μετά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» δηλώνει ότι οι εισροές που έχει το κόμμα το τελευταίο διάστημα και το γεγονός ότι ενισχύεται σταθερά, όπως καταγράφηκε και στις εκλογικές μάχες, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο.

Αντιθέτως, είπε πως η προσέγγιση ψηφοφόρων με το ΚΚΕ έχει πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά από ό,τι η μετακίνηση για παράδειγμα προς το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε, «έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, διλήμματα, εκβιασμούς, ακόμα και στερεότυπα, κάποιος για να συναντηθεί πολιτικά με το ΚΚΕ», καθώς πρόκειται για «μια μετατόπιση που διαφέρει ποιοτικά από τις άλλες που γίνονται μεταξύ των “συγκοινωνούντων” κομμάτων του συστήματος». Ως εκ τούτου στη μετατόπιση αυτή και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ ο Περισσός και ο γραμματέας εν προκειμένω «διαβάζουν» την εκδήλωση ενός ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Στο ερώτημα γιατί η μετατόπιση αυτή δεν είναι πιο μαζική, αντιθέτως η πλειονότητα των ψηφοφόρων, ακόμα και από λαϊκές και εργατικές γειτονιές, ψήφισε Νέα Δημοκρατία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζει την άποψη ότι ναι μεν υπάρχουν αρνητικοί συσχετισμοί και συντηρητικοποίηση, από την άλλη όμως εκτιμά ότι «το έκαναν με τη γνωστή λογική του “μικρότερου κακού”, επιζητώντας έστω μια “σταθερότητα”, χωρίς να σημαίνει ότι είναι ευχαριστημένοι». Με την ίδια λογική, είπε, «πιο πριν είχαν ψηφίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα, επί σειρά ετών, το ΠΑΣΟΚ, και είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται».

Αιχμές για Νέα Αριστερά

Εν τούτοις, η εμφάνιση του υπό διαμόρφωση φορέα δεν υποτιμάται από το ΚΚΕ, το οποίο πάντα φροντίζει τα νώτα του. Έτσι ο Δημήτρης Κουτσούμπας άφησε αιχμές για την υπεράσπιση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους ενδιαφέρει, είπε, είναι «να εκφράσουν και να υπερασπιστούν την “αυθεντική” αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνηση της περιόδου 2015 – 2019». Συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούν να εκφράσουν και κάτι διαφορετικό, αφού αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν όλα αυτά τα στελέχη από κορυφαίες υπουργικές θέσεις και όταν εφάρμοζαν τα μνημόνια και έφτιαχναν “μαξιλάρια” και όταν έφερναν τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών και προετοίμαζαν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τόσα άλλα».

Από τα βέλη πάντως δεν εκφεύγουν ούτε ο Στ. Κασσελάκης, για τον οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι ενσαρκώνει μια προδιαγεγραμμένη «πορεία εκφυλισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο λέει ότι παρά τη «συστημική» στήριξη που απολαμβάνει «δυσκολεύεται να ανεβάσει τα ποσοστά του παρά την κατάρρευση του άλλου πόλου της σοσιαλδημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: Κυνηγάτε τη «μαρίδα» – Το πιο σύντομο ανέκδοτο η δήθεν «φορολογική δικαιοσύνη» – Επανέφερε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Αλέξης Τσίπρας: Η ιταλική αριστερά ασχολείται περισσότερο με τη Μελόνι παρά με τα φίλια πυρά

ΣΥΡΙΖΑ: Μείον ένας βουλευτής στην Εξεταστική για τα Τέμπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:15