search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 18:31
MENU CLOSE

Μαύρη χρονιά για τον Τύπο: 94 δημοσιογράφοι νεκροί εν ώρα εργασίας

08.12.2023 14:00
journalist_new

Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί τους λειτουργούς του Τύπου σε όλο τον κόσμο, για τον αριθμό των επαγγελματιών του χώρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχασαν τη ζωή τους φέτος κάνοντας την δουλειά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι δημοσιογράφοι από οποιαδήποτε άλλη πολεμική σύρραξη τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνολικά 94 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί φέτος καθώς εκτελούσαν την εργασία τους και άλλοι 400 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε φυλακές.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητά προστασία των εκπροσώπων του Τύπου και την λογοδοσία εκείνων που φέρουν την ευθύνη για τους θανάτους.

«Η επιταγή για καλύτερους κανόνες διεθνώς για την προστασία των δημοσιογράφων και αποτελεσματική εφαρμογή τους ουδέποτε ήταν περισσότερο αναγκαία», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Ντομινίκ Πρανταλί.

Από τους 94 δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί ως σήμερα, οι 68 κάλυπταν τον πόλεμο στην Γάζα. Δηλαδή στον πόλεμο αυτό σκοτώνεται τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος κάθε μέρα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 72% των θανάτων που προστέθηκαν φέτος στον μακρύ κατάλογο των εκπροσώπων των media που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Γάζα ήταν Παλαιστίνιοι.

«Ο πόλεμος στη Γάζα είναι ο πλέον πολύνεκρος για τους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε σύγκρουση αφότου η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων άρχισε να καταγράφει τους θανάτους δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, το 1990», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Επισημαίνει μάλιστα ότι «η κλίμακα απωλειών επαγγελματιών των media στη Γάζα είναι άνευ προηγουμένου».

«Επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους» είναι επίσης η Ουκρανία, όπου φέτος σκοτώθηκαν 3 δημοσιογράφοι καλύπτοντας τον πόλεμο με την Ρωσία. Δημοσιογράφοι έχουν χαθεί κατά την εκτέλεση της εργασίας τους και στο Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει ανησυχία γιατί τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζόμενων στον Τύπο μένουν ατιμώρητα και καλεί τις κυβερνήσεις «να ρίξουν φως σε αυτές τις δολοφονίες και να εφαρμόσουν μέτρα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Στη διάρκεια του 2023 παρατηρήθηκε μείωση των απωλειών δημοσιογράφων στην αμερικανική ήπειρο, όπου πέρυσι είχαν σκοτωθεί 29 δημοσιογράφοι και φέτος ο αριθμός μειώθηκε στους 7 –τρεις Μεξικανοί, ένας Παραγουανός, ένας Γουατεμαλτέκος, ένας Κολομβιανός και ένας Αμερικανός

Η Αφρική είναι η ήπειρος με τους λιγότερους θανάτους δημοσιογράφων.

Επίσης φέτος οδηγήθηκαν σε φυλακές 393 δημοσιογράφοι επειδή έκαναν τη δουλειά τους, με τον μεγαλύτερο αριθμό να είναι στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ -80 άτομα και ακολουθούν η Μιανμάρ με 54 φυλακισμένους δημοσιογράφους, η Τουρκία, όπου οδηγήθηκαν σε φυλακές 41 δημοσιογράφοι και η Ρωσία, με 40 φυλακισμένους.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ3: «Βίλατζ Γιουνάιτεντ» – Φρέσκια σειρά ντοκιμαντέρ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην περιφέρεια

ΕΣΡ: «Επιχείρηση: πολιτική πολυφωνία» στα ΜΜΕ

ΕΡΤ: Σε πορεία διάλυσης η εταιρεία με ευθύνη πρωθυπουργού και διοίκησης, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 18:31