search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:12
MENU CLOSE

ΕΣΡ: «Επιχείρηση: πολιτική πολυφωνία» στα ΜΜΕ

08.12.2023 10:34
esr_new

Θέμα μείζονος σημασίας αποτελεί για το ΕΣΡ το θέμα της Πολιτικής Πολυφωνίας, την τήρηση δηλαδή των κανόνων που αφορά στην δίκαιη και αντιπροσωπευτική προβολή των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βάσει του ποσοστού που απέσπασαν κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Γνώμονας  για τη νέα οδηγία είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ για προσφυγές των καναλιών επί προηγούμενων αποφάσεων του ΕΣΡ.

Ομάδα νομικών του ΕΣΡ εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να είναι έτοιμο το σχετικό κείμενο μέσα στο μήνα και ενοψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μιχελάκη, μέλος του ΕΣΡ, η ομάδα των νομικών θα συνεκτιμήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στην προβολή των κομμμάτων (αν δηλαδή τα κανάλια τοποθετήθηκαν θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα απέναντι σε ένα κόμμα, έναν αρχηγό κόμματος ή μέλος του).

Εποπτεία με υποστελεχωμένο επιστημονικό προσωπικό

Το μέλος του ΕΣΡ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις σε εκκρεμότητα ωστόσο αιτιολόγησε την προηγούμενη διοίκηση της εποπτικής αρχής ακριβώς επειδή  έχει να ασχοληθεί με έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τρία κρατικά, 111 περιφερειακούς σταθμούς και 839 τοπικά ραδιόφωνα. Και όλα αυτά έπρεπε και πρέπει να εποπτεύονται ενώ η στελέχωση του ΕΣΡ, όπως τόνισε, είναι αδύναμη. Από 81 άτομα που απασχολούσε η ανεξάρτητη διοικητική αρχή το 2020, σήμερα το δυναμικό του ΕΣΡ αποτελείται από 34 (-58%). Στόχος είναι να ανακτηθούν τουλάχιστον τα 14.

Επί πλέον το ΕΣΡ πρέπει να εξοπλιστεί με νέο-σύγχρονο σύστημα καταγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων καθώς ο περίφημος «Πανόπτης», η διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης και αναζήτησης ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, θα συμπληρώσει σύντομα επτά χρόνια και εκτιμάται ότι είναι ξεπερασμένος.

Ο «Πανόπτης» παρέχει άμεσες αποδείξεις για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας μέσω ελέγχου της ποιότητας του προγράμματος και παρέχει δυνατότητα μέτρησης της πολιτικής πολυφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Εrtflix: Τέσσερις ταινίες και σειρές για να δείτε το Σαββατοκύριακο

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της Washington Post

ΕΡΤ: Σε πορεία διάλυσης η εταιρεία με ευθύνη πρωθυπουργού και διοίκησης, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:09