search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:41
MENU CLOSE

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καμπανάκι Ραγκούση για ευρωεκλογές, απάντηση Θεοχαρόπουλου για τους «αυλικούς», αιχμές Παππά για τους αποχωρήσαντες

09.12.2023 16:31
SYRIZA

Κριτική προς την ηγεσία και την ηγετική ομάδα αλλά και αιχμές για τους αποχωρήσαντες περιείχαν οι ομιλίες βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεχίζεται με ομιλίες μετά την έναρξη εργασιών με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Ειδικότερα:

Ραγκούσης: Στρατηγική ήττα αν χάσουμε τη 2η θέση στις ευρωεκλογές

Στην ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης εξέφρασε σκεπτικισμό για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές, ζήτημα για το οποίο είπε ότι είναι επείγον. 

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως η «ήττα στις εθνικές εκλογές δεν ήταν μία στρατηγική ήττα, διότι διατηρήσαμε την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όμως «στρατηγική ήττα θα είναι μία ήττα στις ευρωεκλογές εάν θα χάσουμε τη 2η θέση στην κοινωνία με πολύ χαμηλά ποσοστά». Θα πρόκειται, είπε, για «μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». 

Πρόσθεσε: «Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το “παγόβουνο” των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις.

Σημασία έχει να κάνεις ΤΩΡΑ ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το “παγόβουνο”. Μετά θα είναι αργά». 

Θεοχαρόπουλος σε Κασσελάκη: Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν αυλικοί των τραπεζών στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη για την αναφορά του σε «αυλικούς των servicers» με στόχο τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν αυλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επί Τσίπρα ούτε μετά, σημείωσε με έμφαση.

Ειδικότερα ανέφερε πως «το μέτωπο μας είναι με την κυβέρνηση της ΝΔ, με την Δεξιά και με κανέναν  άλλον». Πρόσθεσε ότι «οι αποχωρήσεις ήταν λάθος. Δεν είναι δυνατόν να μην βάζουν τα θέματα ούτε στην Κ.Ε. ούτε στο Συνέδριο και να αποχωρούν. Στην προηγούμενη μάλιστα Κ.Ε. μια ομάδα στελεχών βάλαμε τα θέματα και ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε σύνθεση και δέχθηκε τις προτάσεις μας. Έτσι γίνεται ο διάλογος εντός του κόμματος μας». 

Από την άλλη τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια «φυγή προς τα εμπρός, να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις όπως και πάλι άκουσα σήμερα.  Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί “αυλικών των τραπεζων” ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής  αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μεσα στο κομμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών».

Και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σήμανε καμπανάκι για τις ευρωεκλογές «τα πράγματα δεν είναι εύκολα» είπε, και ζήτησε να υπάρξει «σοβαρότητα και πολιτικό σχέδιο».

Τεμπονέρας: Η διάσπαση μπορούσε να αποφευχθεί

Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια και στην πορεία προς το Συνέδριο πρέπει να διαμορφωθεί ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς και έχει οραματικό στόχο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος άσκησε και κριτική για την διάσπαση λέγοντας πως αυτή «θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να αποφευχθεί» και πως «όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως  «με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών  αγώνων». Σε σχέση με το Συνέδριο χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την πραγματοποίησή του ζητά αυτό να είναι Έκτακτο Προγραμματικό και Καταστατικό και όχι ένα συνέδριο συσχετισμών ή «συνέδριο φιέστα του αρχηγού».

Νίκος Παππάς: Αιχμές για αποχωρήσαντες – Επέλεξαν να φτιάξουν ένα σχήμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη δική του ομιλία ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στους αποχωρήσαντες λέγοντας πως επέλεξαν να φτιάξουν ε΄να σχήμα ανταγωνιστικό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ανέφερε:

«Η σύγχρονη αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.

Αυτή είναι η ταυτότητα μας που περιγράφεται στην διακήρυξη μας και σε κάποιους δεν άρεσε. Επέλεξαν να φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό σχήμα με επιθετική πολιτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ  ανέφερε πως «θέλει να τσακίσει τη μεσαία τάξη. Εμείς δε κινούμαστε πάνω σε μνημονιακά απόνερα. Τη θεωρούμε δομικό συστατικό της δίκαιης ανάπτυξης».

Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου

Η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα διεξαχθεί από τις 22-25 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους αποφασίστηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην ΚΟΕΣ που θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην πορεία προς το Συνέδριο μετέχουν 29 άτομα: Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Γενιδούνιας, Ελένη Γιακουμάκη, Χρήστος Δουίτσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Στέργιος Καλπάκης, Χρύσα Καραγιάννη, Νίκος Καραντιλιόν, Δημήτρης Καρβούνης, Ζωή Κυρκούλια, Μάριος Κάτσης, Φώτης Λαμπρινίδης, Νίκος Μαδεμλής, Γιώργος Μπαλάφας, Γιώτα Μπελώνη, Θάνος Μωραίτης, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Πάνος Ρήγας, Χρήστος Σπίρτζης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία, Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Χάρης Τσιόκας, Αγγελίνα Χατζοπούλου, Αλέξης Χριστόπουλος.

Εξάλλου ορίστηκε και η Επιτροπή Θέσεων – Απόφασης στην οποία μετέχουν: Όλγα Γεροβασίλη, Νατάσσα Γκαρά, Μενέλαος Γκίβαλος, Σπύρος Δανέλλης, Ρένα Δούρου, Αντώνης Ελευθεριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Νίνα Κασιμάτη, Τάκης Κορμάς, Μαρία Κουβέλη, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Ματζουράνης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπουρνούς, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Μαρία Ρεπούση, Σαπουνά Αναστασία, Σαρακιώτης Γιάννης, Νίκος Σκορίνης, Διονύσης Τεμπονέρας,, Γιώργος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Παπανδρέου: «H συγκέντρωση πλούτου σε χέρια λίγων υπονομεύει τη δημοκρατία»

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινάνε οι προσυνεδριακές διαδικασίες – Όλα τα ονόματα των επιτροπών

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρηση 51 συνδικαλιστών με αιχμές κατά Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:41