search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 06:59
MENU CLOSE

Eurovision 2024: Σε μποϊκοτάζ του διαγωνισμού προτρέπουν Ισλανδοί στιχουργοί και συνθέτες λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ

13.12.2023 10:15
eurovision

Ήταν αναμενόμενο να προκληθούν αντιδράσεις με αφορμή τον επερχόμενο, 68o, ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της EBU, εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει την λωρίζα της Γάζας.

Παρότι η Ένωση Δημόσιων Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοράσεων τοποθετήθηκε επισήμως οι αντιδράσεις συνεχίζονται και δεν περιορίζονται στα ΜΚΔ.

Η Εταιρεία Στιχουργών και Συνθετών (FTT- Félag Τónskálda og Τextahöfunda) της Ισλανδίας προτρέπει την RÚV, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας να μποϊκοτάρει την Eurovision 2024.

«Το RÚV να μην συμμετάσχει στη Eurovision το 2024, εκτός εάν απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό για τους ίδιους λόγους που απαγορεύτηκε στη Ρωσία στον τελευταίο διαγωνισμό”, αναφέρει η FTT στην επιστολή της προς τον γενικό διευθυντή της ισλανδικής ραδιοτηλεόρασης, Στέφαν Έιρικσον, στην επιστολή επισημαίνουν πως:

«Όλοι έχουμε καθήκον να πάρουμε θέση ενάντια στον πόλεμο και τη δολοφονία αμάχων και αθώων παιδιών. Έχουμε πάντα την επιλογή να μην βάζουμε το όνομά μας σε τέτοια πράγματα, είτε είμαστε άτομα είτε κρατικοί θεσμοί.

Οφείλουμε να μην μοιραστούμε τη σκηνή σε μια εκδήλωση που χαρακτηρίζεται πάντα από χαρά και αισιοδοξία, απέναντι σε εκείνα τα έθνη που δρουν με βία μέσω της στρατιωτικής ισχύος».
Προς το παρόν δεν έχει γίνει σχολιασμός από την RÚV.

Το 2019, στη Eurovision που είχε διοργανωθεί στο Τελ Αβίβ μετά τη νίκη της Netta, τα μέλη του ισλανδικού γκρουπ Hatari σήκωσαν πανό με την παλαιστινιακή σημαία στο green room, την ώρα που περνούσε η κάμερα από μπροστά τους, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στην δημόσια ισλανδική ραδιοτηλεόραση RÚV για την κίνηση αυτή, επειδή παραβίασαν τους κανονισμούς, σύμφωνα και με τον Ogae Greece.

Η EBU επιμένει ότι «ο Διαγωνισμός παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός», όμως η πραγματικότητα υπογραμμίζει τον στρουθοκαμηλισμό της.

Τρανή απόδειξη η διαδικασία ψηφοφορίας στην οποία, κοινό μυστικό είναι, ότι παίζουν ρόλο οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί. Και από παραδείγματα ουκ ολίγα.

Η Ρωσία είχε αποκλειστεί από τη Eurovision το 2022, έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά από διαμαρτυρίες από πολλούς συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Τότε η EBU, εμμένοντας στο γεγονός πως η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, είχε τοποθετηθεί υποστηρίζοντας πώς «έπειτα από επανειλημμένες παραβιάσεις των υποχρεώσεων της, ως μέλος, αλλά και παραβιάσεις των αξιών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γενικότερα αποφασίσαμε να αναστείλουμε την ιδιότητα μέλους για την Ρωσία».

Διαβάστε επίσης

ΕΡΤNews: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Στο κέντρο»

Παππάς: «Να φοβάμαι το παιδί μου αν είναι γκέι για να μην το κράξει ο Μπέος;» – Έξαλλος ο Λιάγκας με την αναφορά για το χοντρό παιδί (Videos)

Τηλεθέαση: Με πρωτιά «άνοιξε» την εβδομάδα το MEGA – Ισοδύναμοι ΑΝΤ1 και Alpha (πίνακας)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31