search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:31
MENU CLOSE

Υπουργείο Πολιτισμού: Κόντρες για το κόψιμο έμπειρης διευθύντριας σε… προφορική συνέντευξη    

13.12.2023 11:48
lina_mendoni_new

Σάλος έχει προκληθεί στους κόλπους του συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων για τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένου στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώθηκε προ ημερών από το ΑΣΕΠ, δυόμισι (!!!) χρόνια από την ανάρτηση στη Διαύγεια, (2/6/2021) της σχετικής προκήρυξης για την κάλυψη της θέσης.

Τη θέση διεκδικούσε η μέχρι τώρα προϊσταμένη Πολυξένη Αδάμ Βελένη – έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα – και η Ολυμπία Βικάτου. Η κυρία Βελένη πρώτευσε στον κατάλογο των μετρήσιμων αντικειμενικών προσόντων που απαιτούσε εκ του νόμου η συγκεκριμένη θέση, αλλά βρέθηκε δεύτερη μετά από την… προφορική «συνέντευξη» στην ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί για την υλοποίηση της κρίσης. Και στην οποία φαίνεται ότι η κυρία Βικάτου εντυπωσίασε, ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει τα αντικειμενικά προσόντα που είχε η κυρία Βελένη.

Όμως στην υπόθεση υπάρχει έντονο παρασκήνιο και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι με την επιλογή αυτή επιτεύχθηκε ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να απομακρυνθεί η… «ενοχλητική» κυρία Βελώνη, για να πάρει τη θέση της η εκλεκτή της υπουργού Λίνας Μενδώνη, κυρία Βικάτου.

Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη ήταν το μοναδικό υπηρεσιακό στέλεχος από την σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που είχε ψηφίσει ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Βενιζέλου. Αντιθέτως, η Ολυμπία Βικάτου, που μέχρι σήμερα ήταν προϊσταμένη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας στην κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση του ΚΑΣ είχε ταχθεί υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Η κυρία Βελένη είχε καταψηφίσει επίσης τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ από ιστορικό τόπο, στην σχετική συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Εξαιτίας αυτών είχε επέλθει ρήξη με την πολιτική ηγεσία και με απόφαση της κυρίας Μενδώνη, η κυρία Βελένη απομακρύνθηκε από το ΚΑΣ τον Μάρτιο του 2020, μαζί με την Γενική Διευθύντρια Αναστηλώσεων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων.

Η κόντρα είχε μεταφερθεί και στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Πριν τις πρόσφατες εκλογές, η Ολυμπία Βικάτου, μαζί με οκτώ ακόμη προϊσταμένους Εφορειών Αρχαιοτήτων, δημοσιοποίησαν επιστολή αποχώρησής τους από τον ΣΕΑ, παίρνοντας το μέρος της κυρίας Μενδώνη στην αντιπαράθεση για τη χρησιμοποίηση του παραχωρηθέντος στον ΣΕΑ κτιρίου της Ερμού 134-136.

Η τοποθέτηση της Ολυμπίας Βικάτου ως προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σημαίνει δε, ότι θα είναι η πρώτη φορά που στην θέση αυτή βρίσκεται πρόσωπο που όχι μόνο δεν είναι μέλος του συλλογικού σώματος των αρχαιολόγων, αλλά επιπλέον έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον του.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή: Καταρρέει η κυβερνητική πρακτική για το έγκλημα των Τεμπών

Τέμπη: Εκτός εξεταστικής και η Ζωή Ράπτη – Αποχώρησε οικειοθελώς 

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι και ποιοι οι άγνωστοι υπουργοί – Ποιοι έχουν τις περισσότερες αρνητικές γνώμες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:22