search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:23
MENU CLOSE

Σοκαριστική καταγγελία της ΟΕΝΓΕ : Σπρώχνουν τους ψυχιατρικούς ασθενείς του «Ευαγγελισμού» σε άλλα νοσοκομεία για να μην υπάρχουν ράντζα

13.12.2023 10:03
eyaggelismos

Αφόρητες πιέσεις στους εφημερεύοντες γιατρούς της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, φαίνεται να άσκησε η διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, στις 30  Οκτωβρίου, προκειμένου να διακομιστούν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία με στόχο να μην υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους.

Μάλιστα η εντολή αφορούσε ακόμα και ασθενείς που είχαν προσέλθει εκουσίως στην εφημερία του Ευαγγελισμού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη θεραπευτική διαδικασία και τη βίαιη διακοπή της θεραπευτικής σχέσης γιατρού –ασθενούς. Αυτή η ενέργεια συνιστά ωμή παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών και των ψυχολόγων και υπονομεύει τη θεραπεία των ασθενών.

Στην παραπάνω σοβαρή καταγγελία προχώρησε  η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την οποία, μάλιστα,  κοινοποίησε με έγγραφο της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Δευτέρα.

 «Το όψιμο «ενδιαφέρον» της διοίκησης του νοσοκομείου για τη νοσηλεία των ασθενών σε ράντζα είναι υποκριτικό, αφού η εντολή για τη μεταφορά των ασθενών δόθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των απαράδεκτων συνθηκών νοσηλείας που επικρατούν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, όπως άλλωστε και στην πλειοψηφία των ψυχιατρικών κλινικών της χώρας, προκειμένου  να κρυφτεί κάτω από το χαλί το πρόβλημα» αναφέρει η καταγγελία της ΟΕΝΓΕ.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής, «οι ασθενείς δεν είναι αντικείμενα να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και έχουν ανάγκη από ένα σταθερό θεραπευτικό πλαίσιο» όπως αναφέρει η καταγγελία.

Σοβαρά προβλήματα στις ψυχιατρικές κλινικές

Η Ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού νοσηλεύει σταθερά το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από τις διαθέσιμες κλίνες, με αποτέλεσμα να είναι μόνιμο φαινόμενο τα ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες νοσηλείας.

«Όμως με τέτοιου είδους σπασμωδικές ενέργειες  δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ράντζων» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων  κλινών  για  νοσηλεία των ψυχικά ασθενών καθώς και ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων δομών στην κοινότητα  όπως Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης κλπ.

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει προσλήψεις προσωπικού στις ψυχιατρικές κλινικές και όλες τις δομές του ΕΣΥ ώστε μην παραδοθεί η ψυχική υγεία στις ΜΚΟ και στα επιχειρηματικά συμφέροντα:

 «Σε μια περίοδο που με το περίφημο νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» έρχεται νέο χτύπημα στις δημόσιες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η παράδοση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας στις ΜΚΟ και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Πώς να την αντιμετωπίσεις χωρίς φάρμακα

Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Ποια τα συμπτώματα – Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση

Ίδρυμα Παύλος Γιαννακόπουλος: Εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων υγιεινής θαλάμων ασθενών στο Νοσοκομείου Πρέβεζας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:22