search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:44
MENU CLOSE

Fitch: Αναβάθμισε το outlook των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών

14.12.2023 19:24
fitch axiologisi- new

Σε «θετικές» αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), από «ουδέτερες» που τους απέδιδε προηγουμένως.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε την αξιολόγηση της Eurobank σε ΒΒ, της Alpha BankΑΛΦΑ +1,27% σε ΒΒ-, της Πειραιώς σε ΒΒ- και της Εθνικής Τράπεζας σε ΒΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fitch, η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα ωφελήσει το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και βοηθώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών χωρίς να επιδεινώσουν το προφίλ κινδύνου τους.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και τις ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο των επενδύσεων, αυτό θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος. Ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου.

Η Fitch σημειώνει επίσης ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μειώνει παράλληλα τα ρίσκα από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων των τραπεζών.

Τέλος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εύκολη και λιγότερο ακριβή πρόσβαση στην αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει η Fitch.

Διαβάστε επίσης:

«Σφίγγα» η Λαγκάρντ για μειώσεις επιτοκίων – «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για ανάπτυξη

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού

Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Dixon South – East Europe» για παραπλανητικές εκπτώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:38