search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:22
MENU CLOSE

Ζύμη (Pâte à Choux) για αλμυρές ή γλυκές δημιουργίες

14.12.2023 06:20
choux-pastry-pate-a-choux-recipe

Μια κλασική γαλλική συνταγή για ζύμη σου (Pâte à Choux) που χρησιμοποιείται τόσο για γλυκές λιχουδιές όπως προφιτερόλ, σουδάκια και εκλέρ, όσο και για αλμυρές παρασκευές με ευφάνταστες γεμίσεις.

Υλικά για τη Συνταγή

125 γραμμάρια (8 κουταλιές της σούπας) βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια 2,5 εκατοστών

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή ¼ κουταλάκι του γλυκού, για την παρασκευή γλυκών σου)

135 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) αλεύρι γ.ο.χ.

4 αυγά ολόκληρα + 1 ελαφρά χτυπημένο για το γλασάρισμα

Επιπλέον υλικά για τα αλμυρά σου

1 τσιμπιά πιπέρι καγιέν

1 τσιμπιά φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

115 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση

1.Αρχικά, βάλτε το βούτυρο και το αλάτι σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με 1 φλιτζάνι νερό και φέρτε τα σε βρασμό. Προσθέστε το αλεύρι και ξεκινήστε να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα ή αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα, για περίπου 1 λεπτό. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το ψήσιμο της ζύμης, ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα.

2.Μεταφέρετε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσαρμόστε το εξάρτημα με το Κ. Αν δεν διαθέτετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μίξερ χειρός ή να κάνετε δυνατό ανακάτεμα με το χέρι σας. Ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα για λίγο μέχρι να κρυώσει ελαφρώς το μίγμα. Αυξήστε την ταχύτητα και ξεκινήστε να προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά. Περιμένετε να ενσωματωθεί το πρώτο προτού προσθέσετε το δεύτερο. Όταν έχετε προσθέσει και το τέταρτο και τελευταίο αυγό, χτυπήστε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να έχετε μια λεία και γυαλιστερή ζύμη. Για γλυκά σου, μεταφέρετε το μίγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής κορνέ. Για τα αλμυρά σου, βάλτε το καγιέν, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το τριμμένο τυρί, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν και μεταφέρετε το μίγμα σε κορνέ.

3.Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C και στρώστε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Με το κορνέ σχηματίστε βουναλάκια 4 εκατοστών περίπου (6 σειρές επί 5 σου σε κάθε σειρά), με απόσταση 2,5 εκατοστών μεταξύ τους, διότι θα φουσκώσουν λίγο. Αλείψτε το κάθε βουναλάκι σου, με το χτυπημένο αυγό, λειαίνοντας  τις κορυφές τους με το δάκτυλο, αν προεξέχουν πολύ.

4.Ψήστε για 10 λεπτά και μετά χαμηλώστε την ένταση του φούρνου στους 190ο C. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά, περιστρέφοντας αν χρειαστεί τις λαδόκολλες, ώστε να φουσκώσουν τα σου, να ροδίσουν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανά. Κρυώστε τα για λίγο και σερβίρετέ τα με τη γέμιση που προτιμάτε.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτότυπο ορεκτικό, καβουροσαλάτα σε σχήμα ποντικών

Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι gingerbread και 5 ιδέες για εναλλακτικές κατασκευές

Γλειφιτζούρια παρμεζάνας (τουίλ), σαν γκουρμέ δαντέλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:15