Μετανάστες: Ποιους βουλευτές φοβήθηκε η ΝΔ και επιβάλλει κομματική πειθαρχία – Η «βόμβα» Πλεύρη και ο Σαμαράς
Με την πρώτη μεγάλη ρωγμή απειλείται ευθέως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, εξαιτίας της τροπολογίας για την παροχή αδειών στους μετανάστες που είναι στη χώρα μας τρία χρόνια.
Ο φόβος μήπως λάβουν οι διαφοροποιήσεις εκτεταμένη μορφή, ήταν που προκάλεσε «κόκκινο συναγερμό» στο Μαξίμου, με την ηγεσία της κυβέρνησης να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός εκείνων των γαλάζιων βουλευτών που δεν θα ψήφιζαν ίσως να έφτανε ή και να ξεπερνούσε τους δέκα. Πράγμα που θα εμφάνιζε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τραυματισμένη να βασίζεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να περάσει την τροπολογία.
Πέρα από τον κ. Σαμαρά, για τον οποίο πάντως δεν ισχύει η κομματική πειθαρχία, λόγω του ότι είναι πρώην πρωθυπουργός, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι διαφοροποιήσεις του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Θάνου Πλεύρη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Παππά.
Ο πρώτος είναι μεν γνωστό ότι έχει «σκληρές» θέσεις στο μεταναστευτικό, αλλά η θεσμική θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις. Μάλιστα σε δηλώσεις του χαρακτήρισε έκπτωση της πολιτικής της ΝΔ την τροπολογία για τους μετανάστες και σωστές τις ενστάσεις Σαμαρά.
Η δε διαφοροποίηση του κ. Παππά ταράζει τα νερά, διότι παραβιάζει τον πολιτικό κανόνα που λέει ότι τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία της. Εκτός κι αν προτιμούν να παραιτηθούν.
Από βουλευτές, εκείνοι που έχουν διαφωνίες και τις διατύπωσαν δημοσίως είναι μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραγκούνης – δήλωσε ότι θα την καταψήφιζε εάν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία – ο Μίλτος Χρυσομάλλης και άλλοι.
Στο παρασκήνιο φέρεται να έχουν από επιφυλάξεις έως διαφωνίες, ο Φώτης Μπαραλιάκος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Θανάσης Καβαθάς, ενώ ο Περικλής Μαντάς για τον οποίο υπήρχαν υποψίες, έκανε την κίνηση και χαιρέτησε την τροπολογία – χωρίς να είναι βέβαιο ότι τη θεωρεί πραγματικά θετική.
Διαβάστε επίσης:
Μαρινάκης: Αυτονόητη η κομματική πειθαρχία στο θέμα με τους μετανάστες – Εξαιρείται ο Σαμαράς
«Καρφί» Ντόρας για Σαμαρά: Δεν καταλαβαίνω τις παρεμβάσεις