search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:26
MENU CLOSE

Helleniq Energy: Εστιάζει σε εξωτερικό, ΑΠΕ και ΔΕΠΑ Εμπορίας

19.12.2023 16:35
HELLENiQ_Logo

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή και νωρίτερα θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης σε συζήτηση με δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy ελέγχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας με το υπόλοιπο 65% να ελέγχεται από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου πλησιάζει ο χρόνος όπου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς μόλις πριν ένα μήνα ακυρώθηκε η προσπάθεια πώλησης της μέσω του ΤΑΪΠΕΔ. Δηλαδή αν θα περιέλθει στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου ή της Helleniq Energy ή εναλλακτικά θα πουληθεί σε κάποιον τρίτο ιδιώτη επενδυτή.

Πάντως ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η δική του υποχρέωση είναι η καλή πορεία της Helleniq Energy και θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της ανεξαρτήτως πολιτικών συνδικαλιστικών ή άλλων αντιδράσεων.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η αξία του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτιμάται στα 200-250 εκατ. ευρώ  και αν τελικά αποφασιστεί  η εταιρεία να μην ιδιωτικοποιηθεί τότε ένα σενάριο θα ήταν το Δημόσιο να εξαγοράσει το ποσοστό της helleniq energy και η τελευταία να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο.

Σε ότι αφορά την πρόσφατη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy τόσο από το Δημόσιο όσο και από την Paneuropean του ομίλου Λάτση μέσω του Χρηματιστήριου ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι στόχος ήταν η αύξηση της διασποράς της μετοχής. Γεγονός που όπως είπε επετεύχθη αν και το ποσοστό των δυο μετόχων παραμένει στο 71% και είναι υψηλό για εισηγμένη εταιρία.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπό πώληση δραστηριότητα της Lukoil στη Βουλγαρία ο κ. Σιάμισης δήλωσε ότι η Helleniq Energy παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο κυρίως να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρίας με εξαγωγές προς την ελληνική αγορά.

Οι αγορές των Βαλκανίων αλλά και της Κύπρου παραμένουν ενδιαφέρουσες για την Helleniq Energy στον τομέα των ΑΠΕ όπου διαθέτουν ήδη 360 MW εγκατεστημένης ισχύος με στόχο το 1 GW τους επόμενους 18 μήνες.

Τέλος, σε ότι αφορά τον αγωγό που συνδέει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και παραμένει ανενεργός εδώ και πολλά χρόνια σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να επαναλειτουργήσει εντός του 2024.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συμφωνία για τη μεταβίβαση του 25% της εταιρείας ANEMOS RES

Πτώση 25% των επενδύσεων προς τις ελληνικές startups το 2023 – Στο 38% η ύφεση πανευρωπαϊκά

Mytilineos: Ολοκλήρωσε την εξαγορά του 1ου από τα 5 μεγάλα φωτοβολταϊκά projects στον Καναδά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:20