search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:12
MENU CLOSE

Ροζ σημαία – Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ απαντά μετά τις αντιδράσεις

19.12.2023 13:09
rozsimaia

Η Γεωργία Λαλέ απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε, αλλα και στην κίνηση του υπουργού Εξωτερικών να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του έργο τέχνης για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από το Προξενείο στη Νέα Υόρκη.

«Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ήρωες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς». Τη λιτή αυτή απάντηση έδωσε μέσω της σελίδας της στο Instagram η εικαστικός.

Το έργο της, «Ενοχή της Γειτονιάς», που πραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με ορισμένους να μιλούν για παραποίηση του εθνικού συμβόλου και άλλους να επαινούν το έργο και τον συμβολισμό του.

Στο πλευρό της ο Κασσελάκης

Στο πλευρό της εικαστικού τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, που με ανάρτησή του υπογράμμισε: «Η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία». «Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά – διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα» υπογράμμισε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το έργο «Ενοχή της Γειτονιάς» δημιουργήθηκε από σεντόνια δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. «Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» έγραφαν οι διοργανωτές της έκθεσης προσθέτοντας: «Το σπίτι δεν είναι καταφύγιο για ανθρώπους που ζουν σε ένα καταχρηστικό περιβάλλον. Αντίθετα, εδώ είναι πιο ευάλωτοι, μόνοι και εκτεθειμένοι. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους. Παρόμοια σεντόνια με αυτά που απορροφούν τα δάκρυά μας, που απορροφούν τα όνειρά μας».

Ποια είναι η 34χρονη εικαστικός

Η 34χρονη γεννημένη στο Χαϊδάρι εικαστικός Γεωργία Λαλέ ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που με υποτροφία έκανε το μεταπτυχιακό της στις εικαστικές τέχνες στη σχολή School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη. Οι παραστάσεις, τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ τέχνης και μπιενάλε, όπως το A.I.R. Biennial, NYC (2023), Art in Odd Places, NYC (2022), η Διεθνής Εβδομάδα Τέχνης της Βενετίας, Ιταλία (2020) και το Φεστιβάλ Nuit Blanche των Βρυξελλών, Βέλγιο (2016). Η δουλειά της έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στα Smack Mellon, Collar Works, Border Project Space και Shiva Gallery. Έχει προσκληθεί να μιλήσει για τη δουλειά της από το Ίδρυμα Dedalus, τα MoMA Archives και το Πανεπιστήμιο Yale.

Διαβάστε επίσης

Μινιόν – Κατράντζος: Σαν σήμερα οι καταστροφικές πυρκαγιές (Video)

Πέθανε ο Νίκος Φλωρινιώτης

Πάτρα: Χειροπέδες σε νοσηλευτή του «Αγίου Ανδρέα» – Κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 23χρονης στα Επείγοντα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:11