search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:28
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία (video)

20.12.2023 11:43
mitsotakis_new

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση της δυνατότητας ίδρυσης στη χώρα μη κρατικών ΑΕΙ έστειλε, όπως είχε προαναγγείλει στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία», κάνοντας λόγο για «ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία» και προσθέτοντας ότι «ενισχύουμε το δημόσιο ΑΕΙ και διαμορφώνουμε το πλαίσιο να λειτουργήσουν μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης».

Χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα ιδρύματα αυτά «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων», συμπληρώνοντας ότι «τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους θα έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», θέτοντας ως στόχο της πρωτοβουλίας αυτής η Ελλάδα να γίνει «τόπος προσέλκυσης φοιτητών, αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν αν φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού» και τονίζοντας ότι «οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο υπόδειγμα της Κύπρου, όπου λειτουργούν εδώ και χρόνια μη κρατικά ΑΕΙ και τόνισε ότι για την κυβέρνηση «προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα έξοδα που κάνουν οι γονείς (σ.σ. των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό), θα μπορούν αυτά τα χρήματα να μείνουν εδώ και να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας. Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Να δούμε ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια προοδευτικός και εκσυγχρονιστής».

Οπαδική βία

Σε δεύτερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, λέγοντας ότι είναι «δύσκολη η μάχη με την οπαδική βία που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού» και επαναλαμβάνοντας ότι «θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν από τις ΠΑΕ όπως η λειτουργία καμερών, η μοναδική λέσχη φιλάθλων και η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι «σημαντικό ότι η δικαστική έρευνα έχει αναβαθμιστεί. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, υπάρχει πια μια καθολική απαίτηση να γίνουν τα γήπεδα χώρος αθλητικής άμιλλας και να μην χρειάζεται να καταναλώνουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την αστυνομία για να μην γίνονται επεισόδια στα γήπεδα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αφορούν στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, λέγοντας ότι αποτελεί «σημαντική παρέμβαση η δυνατότητα της πολιτείας να παρέμβει με άμεσο τρόπο σε αντικειμενικά γεγονότα, όπως η ρίψη μιας φωτοβολίδας, που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές αγώνων κεκλεισμένων των θυρών», μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Το δεύτερο «όχι» του Σαμαρά, ο προβληματισμός του Μαξίμου και η πλάτη του Άδωνι Γεωργιάδη

Βουλή: Νέα μετωπική σύγκρουση – Ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία για τους servicers ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Χάρης Δούκας για Πανεπιστημίου: Δεν έχουμε μάθει ακόμα πόσο κόστισε, δεν πρέπει; (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:24