search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:55
MENU CLOSE

Συντάξεις: Γιατί χιλιάδες συνταξιούχοι χάνουν τις αυξήσεις λόγω φόρου – Η κυβέρνηση διαφήμιζε ενισχύσεις ενός (1) σεντ!   

20.12.2023 08:30
syntaxeis_atm_new

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι χρησιμοποιεί ευρέως την δημιουργική λογιστική… γεγονός που φάνηκε και στις αυξήσεις που μόλις δόθηκαν στις συντάξεις!

Είναι αρκετοί συνταξιούχοι «χάνουν» την αύξηση του 3% που έδωσε δήθεν «απλόχερα» και με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση, μιας και οι συντάξεις τους υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου!

Δεν τιμαριθμοποιείται δηλαδή η φορολογική κλίμακα. Με αποτέλεσμα ένας συνταξιούχος των 650 ευρώ το μήνα το 2022, να βλέπει να του παρακρατείται φόρος από τις αρχές του χρόνου του νέου έτους (ονομαστική καταβολή 722 ευρώ).

Έτσι ουσιαστικά, με τη φορολογική πολιτική, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι υπέστησαν μείωση των αποδοχών τους.

Μάλιστα, για όσες συντάξεις πλησιάζουν στο σύνολο των μικτών αποδοχών τα 1400 ευρώ, ενεργοποιείται και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία κι αυτή με τη σειρά της ροκανίζει τις αυξήσεις.

Λειτουργεί σαν διπλή φορολόγηση και, μάλιστα, χωρίς αφορολόγητο όριο (καθώς επιβάλλεται ακόμη και στο πρώτο ευρώ της σύνταξης).

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος των 1.400 ευρώ μικτά δεν πλήρωνε εισφορά αλληλεγγύης. Από 1/1/2024 με αύξηση 3,1% οι μηνιαίες ονομαστικές αποδοχές θα ανέρχονται πλέον στα 1.443.4 ευρώ.

Για ποσά όμως άνω των 1.400 ευρώ εφαρμόζεται η εισφορά αλληλεγγύης από το πρώτο ευρώ, δίχως κλίμακες, χωρίς να τηρείται το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ύψους 8.636 ευρώ το χρόνο (720 ευρώ το μήνα στους συνταξιούχους). Κατά συνέπεια πληρώνει εισφορά 43,3 ευρώ το μήνα. Έτσι το όφελος του είναι ένα (1) λεπτό το μήνα!!! 

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα – Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις

Ποια προϊόντα υπάγονται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:54