search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:04
MENU CLOSE

Αλκοόλ: Ποια ποτά «καταστρέφουν» το δέρμα – Γιατί δεν πρέπει να το… παρακάνεις στις γιορτές

21.12.2023 08:31
xristoygenna-alkool-new

«Εχθρός» του δέρματος μπορεί να αποδειχθεί η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αν αναλογιστούμε τις… ανθυγιεινές συνήθειες που υιοθετούν οι περισσότεροι από εμάς κατά τις γιορτινές ημέρες.

Ο ανεπαρκής ύπνος, για παράδειγμα, όπως και η μεγαλύτερη χρήση προϊόντων καπνού, η αύξηση του στρες λόγω των προετοιμασιών, αλλά και της ανάγκης να ολοκληρωθούν στην ώρα τους όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του έτους έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά τόσο την υγεία όσο και την επιδερμίδα.

Μια από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες των ημερών αυτών είναι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ με τις επιπτώσεις τους στην υγεία να είναι τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Επιπλέον, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και για το δέρμα το οποίο μπορεί να κάνει να φαίνεται θαμπό, αυξάνοντας λεπτές γραμμές, ρυτίδες και σημάδια.

«Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ενηλίκων που πίνουν τακτικά έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρόκειται για μια αλλαγή που συμβαδίζει με την ανάγκη για καλύτερη υγεία, που θα χαρίσει περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής. Από δερματολογικής απόψεως αυτή η αλλαγή είναι ωφέλιμη, αφού η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, μέσω της αφυδάτωσης, της διατάραξης του ύπνου και της μείωσης του κολλαγόνου που προκαλεί. Πέραν των αισθητικών επιπτώσεων, έχει άμεσες επιπτώσεις στο ακνεϊκό και ψωριασικό δέρμα, αλλά και σε εκείνα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα» επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Κι όμως, ακόμα και δυο ποτά την ημέρα είναι ικανά να επηρεάσουν όλα τα κύτταρα και τις μεμβράνες του οργανισμού, προκαλώντας στο δέρμα ξηρότητα, κοκκίνισμα και μείωση της ελαστικότητάς του.

Πιο συγκεκριμένα, οι διουρητικές ιδιότητες του αλκοόλ στερούν υγρά από τον οργανισμό, προκαλώντας αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ξηρότητα και μικρά σκασίματα. Εκτός, όμως, από υγρά, το σώμα χάνει, επίσης, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες. Συνεπώς, το ξηρό δέρμα αποκτά πιο εύκολα ρυτίδες, χάνοντας τη λάμψη του, όπως επίσης το υγιές χρώμα του.

Εκτός από επιπτώσεις στο δέρμα, όμως, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στην ποιότητα του ύπνου. Έτσι, παρόλο που όταν έχουμε πιει κάποια ποτά, μας είναι εύκολο να κοιμηθούμε, ωστόσο, ο ύπνος αυτός πιθανότατα δεν θα είναι ήρεμος ούτε και συνεχόμενος. Μια από τις συνέπειες του μη ποιοτικού ύπνου θα έχει αρνητική επίδραση και πάλι στο δέρμα, προκαλώντας μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, όπως επίσης ωχρότερη και πιο θαμπή επιδερμίδα. Επιπλέον, είναι πιθανή η εμφάνιση ερυθρότητας στο δέρμα λόγω διαστολής των αιμοφόρων αγγείων από την απελευθέρωση ισταμινών, όπως και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων ροδόχρους ακμής.

«Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδη δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, συχνότερα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο, και σπανιότερα στο τριχωτό της κεφαλής, τα αφτιά, τον λαιμό και το στήθος. Μπορεί να εκδηλωθεί, επίσης, με φλύκταινες και σπυράκια, αλλά και ορατά αιμοφόρα αγγεία.

Για την ύφεση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θεραπείες με λέιζερ και φωτοθεραπεία. Η τελευταία επιλέγεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αφού είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού του δέρματος, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες που ενδεχομένως να δώσουν τα από του στόματος φάρμακα», εξηγεί ο δρ Στάμου.

Αν, μάλιστα, οι ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνει κάποιος είναι μεγάλες τότε είναι πιθανή η εμφάνιση ψωρίασης, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και δισκοειδούς εκζέματος, ενώ μπορεί να προκληθεί πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου αύξηση του κινδύνου δερματικών λοιμώξεων, αλλά καρκίνου του δέρματος. Εάν το ποτό προκαλέσει βλάβη και στο ήπαρ, τότε το δέρμα θα γίνει πιο ωχρό, ενώ εκτός από μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, μπορεί να εμφανιστεί κνησμός και τηλαγγειεκτασία.

«Δεν έχει σημασία μόνο πόσο πίνεις, αλλά και τι πίνεις»

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα οινοπνευματοδών ποτών αλλά και με το είδος αυτών. Σύμφωνα με τον δρ Στάμου, λοιπόν, καλό είναι να αποφεύγονται τα κρασιά, η μπύρα και τα κοκτέιλ, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων που περιέχουν, καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής και ακμής. Αντιθέτως, τα λεγόμενα διαυγή ποτά, όπως η βότκα, η τεκίλα και το τζιν αποτελούν ασφαλέστερες επιλογές, αφού αποβάλλονται γρηγορότερα από το σώμα και έχουν λιγότερη ζάχαρη.

«Εδώ και μερικά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία προτιμούνται από ολοένα και περισσότερα άτομα, αλλάζοντας τις τάσεις της εποχής. Η μεγάλη πλειονότητα, όμως, των ανθρώπων εξακολουθεί και πίνει μερικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο δρ Στάμου, δίνοντας κάποιες «συμβουλές» για όσους θα… ενδώσουν εν τέλει στο ποτό τουλάχιστον τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Καταπολέμησε την αφυδάτωση

Έχεις αποφασίσει, λοιπόν, να πιεις ένα ποτήρι παραπάνω στις γιορτές και ψάχνεις τρόπο ώστε να μετριάσεις τις επιπτώσεις; Πρωταρχικό στόχο θα πρέπει να αποτελεί η ενυδάτωση τόσο του οργανισμού σου και της επιδερμίδας σου. Γι’ αυτό, για κάθε ποτό που καταναλώνεται θα πρέπει να λαμβάνεται και ένα ποτήρι νερό, το οποίο εκτός από την επαναφορά της υγρασίας, βοηθά στη γρηγορότερη αποβολή του αλκοόλ, που -καλό ειναι να μην ξεχνάμε ποτέ- ότι για τον οργανισμό είναι μια τοξίνη.

Εντατική περιποίηση του δέρματος

Υψίστης σημασίας είναι η περιποίηση του δέρματος με ενυδατικά προϊόντα και μάλιστα, σε καθημερινή βάση. Αυτό θα προσφέρει ανακούφιση στο ξηρό δέρμα και συγχρόνως, θα ελέγξει την ένταση της έξαρσης ορισμένων δερματοπαθειών. Όσον αφορά στα προϊόντα, θα πρέπει να προτιμώνται εκείνα που περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί ότι η επαναφορά του δέρματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων και η ηλικία, καθώς από αυτή εξαρτάται η ποσότητα κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός, ενώ ένας άλλος παράγοντας είναι και η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται.

«Αποτοξίνωση»

Μετά τις γιορτές, η «αποτοξίνωση» είναια υτή που θα δώσει την ευκαιρία στο δέρμα να αναγεννηθεί, ειδικά εάν συνδυαστεί με ξεκούραση, πλούσια σε βιταμίνες διατροφή, όπως επίσης και αισθητικές θεραπείες, όπως μεσοθεραπεία, microneedling, αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Τι προσφέρει η ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου σε ασθενείς με σιδηροπενία

ΟΕΝΓΕ: «Κοροϊδία η αύξηση της αποζημίωσης στις εφημερίες μας. Αντιστοιχεί σε 1 ευρώ»

Πώς η διατροφή μπορεί να συνδέεται με τον χρόνιο πόνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:01