search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:28
MENU CLOSE

Οι πέντε ιώσεις που «θερίζουν» στα παιδιά από 2 έως 10 ετών – Το 80% είναι άρρωστα

22.12.2023 13:15
paidia-ioseis-new

Γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), κοξάκη, στρεπτόκοκκος και κορωνοιός, είναι οι πέντε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που έχουν στείλει στο κρεβάτι το 80% των παιδιών από 2 έως και δέκα ετών.

Τα συμπτώματα της γρίπης και του RSV είναι κυρίως επίμονος, ξερός και σπαστικός βήχας και λαρυγγίτιδες, που διαρκεί έως και 15 ημέρες, καθώς ο οργανισμός των παιδιών δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.

Την ίδια ώρα οι παιδίατροι σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και στα ιατρεία τους, βλέπουν, εκατοντάδες περιστατικά την εβδομάδα με κορωνοιό, πολύ συχνά περιστατικά με στρεπτόκοκκο που δημιουργούν στα παιδιά φαρυγγοαμυγαδαλίτιδες και κρούσματα κοξάκι, όχι όμως με την συχνότητα που υπήρχε τον Νοέμβριο.

Τα παραπάνω αναφέρει στο topontiki.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας: «Η έξαρση των ιώσεων έως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη, κυρίως για τα μωρά , 2-3 ετών που είναι  τα παιδιά της πανδημίας, που δεν είχαν έρθει σε επαφή με αυτές τις λοιμώξεις εξαιτίας της καραντίνας. Αυτή την εποχή βλέπουμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο που προκαλεί φαρυγγοαμυγαδαλίτιδες. Πρόκειται για μια συνηθισμένη επιπλοκή που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος, που αντιμετωπίζεται άμεσα με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή» εξηγεί ο παιδίατρος και συνεχίζει: «Αναφορικά με το κοξάκι έχει σαφώς λιγότερα κρούσματα διότι τα περισσότερα παιδιά είχαν κολλήσει τον περασμένο Νοέμβριο. Όμως θα τον ξαναδούμε μπροστά μας σε 6 με 8 μήνες καθώς πρόκειται για μια Καλοκαιρινοί και Φθινοπωρινή ίωση».

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι κοινά γιατί πρόκειται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η γρίπη και ο RSV και covid-19 εκδηλώνονται με πυρετό, βήχα και συνάχι και μπορεί να προκαλέσουν βρογχίτιδες και πνευμονίες.

«Οι ιοί ερεθίζουν τον λάρυγγα και την τραχεία, γι΄ αυτό προκαλούν έντονο βήχα. Θα πρέπει οι γονείς να φροντίζουν να έχουν τη μύτη των παιδιών καθαρή, γιατί η βλέννα κατεβαίνει στον ήδη ερεθισμένο λάρυγγα και επιδεινώνει το βήχα» εξηγεί ο παιδιατρος.

Ο ιός κοξάκι (coxsackie) που εκδηλώνεται με εξάνθημα στα χέρια και στο στόμα, πονοκέφαλο, ανορεξία κλπ.

Ο στρεπτοκοκκικός προκαλεί φαρυγγοαμυγαδαλίτιδες που αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

«Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 8χρονου από στρεπτόκοκκο θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό ήταν μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Επειδή οι γίνεις έχουν τρομοκρατηθεί θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να κάνουν μονοί τους Strep test γιατί χρειάζεται μια ειδική διαδικασία που προφανώς δεν γνωρίζουν να την κάνουν σωστά και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ψευδές. Το τεστ αυτό το κάνουν οι παιδίατροι» επισημαίνει ο κ. Νταλούκας.

Θεραπείες

Για τη γρίπη, το RSV, τον κορωνοϊό και το κοξάκι οι θεραπείες είναι κοινές και περιλαμβάνουν: αντιπυρετικά, αντιβηχικά σιρόπια, ξεκούραση στο σπίτι, με σωστή διατροφή όπως ελαφριές ζεστές σούπες.  Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις που υπάρχουν επιπλοκής όπως πνευμονίες ο γιατρός χορηγεί βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.

Ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.

Τα χειρότεροι είναι μπροστά μας

Οι μήνες που ακόλουθουν είναι οι πιο επικίνδυνοι του χρόνου καθώς τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο αναμένεται να κορυφωθούν οι ιογενείς λοιμώξεις.

«Τα παιδιά καλό είναι να μένουν στο σπίτι και στις περιπτώσεις που έχουν γρίπη ή άλλες λοιμώξεις να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες όπως γιαγιάδες, παππούδες, κυρίως όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης» αναφέρει ο κ. Νταλούκας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχτεί η αναμενόμενη εμβολιαστική κάλυψη στις ευάλωτες ομάδες (π.χ άτομα πάνω από 60 ετών) με συνέπεια οι παραπάνω ιώσεις να βρίσκουν εύφορο έδαφος για να εξαπλωθούν στον ευρύτερο πληθυσμό της χωρίς.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να διαλέξετε παιχνίδια ασφαλή για τα μάτια των παιδιών

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Προσοχή στις δηλητηριάσεις – Χρήσιμες συμβουλές

Χριστούγεννα: 4 tips για να μην πάρετε κιλά στις γιορτές!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:27