search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:11
MENU CLOSE

Τσεχία: Βυθισμένη στο πένθος η χώρα μετά το μακελειό με τους 15 νεκρούς – Αυξημένη η αστυνομική παρουσία

22.12.2023 21:51
praga penthos

Η Τσεχία θρηνεί τα θύματα μιας από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στη χώρα καθώς η αστυνομία τηρεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, αφού ένοπλος φοιτητής σκότωσε 14 ανθρώπους σε κτήριο πανεπιστημίου της Πράγας την Πέμπτη.

Στα κεντρικά γραφεία του Πανεπιστημίου του Καρόλου, απλοί πολίτες, ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα. Κάποιοι γονάτισαν για να ανάψουν κεριά και άφησαν λουλούδια ενώ άλλοι στέκονταν κλαίγοντας και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μας ως συμφοιτητές», δήλωσε ο Τσέχος φοιτητής Daniel Broz.

«Ήμουν στην άλλη όχθη του ποταμού και άκουγα πυροβολισμούς, χτυπήματα και χωρίς να ξέρω τι συμβαίνει είδα μια αναταραχή από αυτοκίνητα της αστυνομίας που περνούσαν από εκεί, ήταν απολύτως σουρεαλιστικό, ειδικά ως Τσέχος που δεν έχει ξαναδεί παρόμοιο γεγονός».

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου ακύρωσε όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις την Παρασκευή, μια ημέρα μετά το μακελειό στη χώρα των 10,9 εκατομμυρίων κατοίκων της Κεντρικής Ευρώπης, όπου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν όπλα, αλλά οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σπάνιοι.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 27 άνθρωποι εισήχθησαν ή νοσηλεύτηκαν σε έξι νοσοκομεία της Πράγας, πολλοί με τραύματα από πυροβολισμούς. Από αυτούς, οι 12 παρέμειναν σε σοβαρή κατάσταση και τουλάχιστον ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένα από τα θύματα πέθανε στο νοσοκομείο.

Οι αρχές άρχισαν να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση και τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πυροβολισμού. Είπαν ότι ο 24χρονος φοιτητής της σχολής καλών τεχνών πιθανότατα αυτοπυροβολήθηκε αφού η αστυνομία τον στρίμωξε σε ένα μπαλκόνι. Είχε πολλά όπλα μαζί του, σύμφωνα με τις Αρχές.

«Του έμεινε ένα κυνηγετικό όπλο που δεν είχε μεγάλη εμβέλεια και όταν ήμασταν κοντά στο μπαλκόνι αποφάσισε να αυτοκτονήσει», είπε ο Petr Matejcek, διευθυντής της περιφερειακής αστυνομίας της Πράγας, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση.

Η αστυνομία έδειξε βίντεο με κάμερα σώματος που δείχνει ειδικές αστυνομικές μονάδες να εισβάλλουν στο κτίριο του πανεπιστημίου, να ερευνούν διαδρόμους και δωμάτια και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στα θύματα. Το βίντεο έδειχνε επίσης αστυνομικούς στην οροφή να μεταφέρουν ένα πτώμα, και αργότερα, άτομα να φεύγουν από το κτίριο με τα χέρια υψωμένα πάνω από τα κεφάλια τους.

Τα ματωμένα ίχνη του δράστη

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούζαν κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες του ενόπλου ούτε να μοιραστούν μη επαληθευμένες πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ χαρακτήρισε την επίθεση «την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής μου».

Είπε επίσης ότι η τσεχική αστυνομία εκπαιδεύεται για σενάριο ενεργού σκοπευτή από τους πυροβολισμούς του 2011 και την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Νορβηγία κατά την οποία σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι.

«Αυτή ήταν η χρονιά που συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο», είπε ο Βόντρασεκ.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο ύποπτος σκότωσε τον πατέρα του στο σπίτι έξω από την Πράγα πριν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα.

Η αστυνομία είχε πληροφορίες από φίλη του δράστη ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει και τον αναζητούσαν σε άλλο κτήριο του πανεπιστημίου όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει διάλεξη.

Αλλά αντ’ αυτού, ο δράστης πήγε στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Τεχνών, σε μια πολυσύχναστη πλατεία απέναντι από τον ποταμό από το Κάστρο της Πράγας και μόλις εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία της Παλιάς Πόλης, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης.

Ο δημοσιογράφος Jiri Forman, που έμαθε ότι η αστυνομία συγκεντρωνόταν και έσπευσε στο σημείο, βοήθησε τους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή φωνάζοντας στον ένοπλο για να του αποσπάσει την προσοχή στο μπαλκόνι, αποφεύγοντας τα πυρά του, ενώ βιντεοσκοπούσε το περιστατικό και έδωσε στους αστυνομικούς πληροφορίες για την τοποθεσία του δράστη.

Η αστυνομία είπε ότι ερευνά την πιθανή σύνδεση του ένοπλου με έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφερε ότι άντλησε έμπνευση από έναν μαζικό πυροβολισμό στη Ρωσία.

Η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε εκδηλώσεις και κτίρια σε όλη τη χώρα την Παρασκευή, λέγοντας ότι δεν έχει πληροφορίες για νέα απειλή, αλλά «αυτό είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και είμαστε προετοιμασμένοι».

Η αστυνομία είπε επίσης την Παρασκευή ότι βρήκε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τον θάνατο ενός νεαρού πατέρα και της δύο μηνών κόρης του στο δάσος κοντά σε ένα χωριό έξω από την Πράγα την περασμένη εβδομάδα σε μια τυχαία επίθεση – βαλλιστικά ταιριάζει όπλο το οποίο είχε στην κατοχή του ο δράστης.

Η αστυνομία είπε την Πέμπτη ότι ο άνδρας είχε άδεια οπλοκατοχής και δεν είχε ποινικό μητρώο.

Η κυβέρνηση κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους.

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Έτσι φαίνεται από το διάστημα το ηφαίστειο πριν και μετά την έκρηξη – Οι εντυπωσιακές εικόνες της NASA

Άγιοι Βασίληδες – ελέφαντες μοίρασαν δώρα σε παιδιά στη Ταϊλάνδη: Εντυπωσιακό βίντεο

Αδιανόητο περιστατικό στην Κίνα: Γιατρός ρίχνει μπουνιές σε ασθενή την ώρα της επέμβασης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:11