search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:21
MENU CLOSE

Ισλανδία: Έτσι φαίνεται από το διάστημα το ηφαίστειο πριν και μετά την έκρηξη – Οι εντυπωσιακές εικόνες της NASA

22.12.2023 20:59
HFAISTEIO_ISLANDIAS

Εντυπωσιακές φωτογραφίες που απεικονίζουν το ηφαίστειο της Ισλανδίας πριν και μετά την έκρηξη κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Στις φωτογραφίες φαίνεται και η λάβα που κυλάει μετά την έκρηξη. Οι λήψεις αυτές έγιναν από τις υπέρυθρες κάμερες που διαθέτει ο δορυφόρος NOAA-20 της NASA.

Το ηφαίστειο εξερράγη περίπου 1,8 μίλια βόρεια της πόλης Grindavík (Γκρίνταβικ) της Ισλανδίας, περίπου στις 10 μ.μ. τοπική ώρα το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτοξεύοντας λιωμένη λάβα, πυκνό καπνό και τεράστιες ποσότητες θερμικής ενέργειας.

Χρησιμοποιώντας τις υπέρυθρες κάμερες στον δορυφόρο NOAA-20, η NASA αποκάλυψε πώς η λάβα έχει κυλήσει γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το ηφαίστειο. «Αυτό που βλέπετε σε αυτές τις εικόνες είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των ενεργών ροών λάβας σε σύγκριση με τη γύρω περιοχή και τα σύννεφα», δήλωσε στο Παρατηρητήριο Γης της NASΑ ο ηφαιστειολόγος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Σάιμον Καρν.

Οι εικόνες της NASA

«Οι πιο σκοτεινές περιοχές χαμηλότερης θερμοκρασίας φαίνεται να είναι κάποια τοπογραφία γύρω από την οποία ρέει η λάβα, αλλά αυτές θα μπορούσαν επίσης να είναι περιοχές όπου η σχισμή της έκρηξης δεν είναι ενεργή και έχει ψυχρότερη λάβα ή όπου νέφη αερίου ή σύννεφα κρύβουν την επιφάνεια», τόνισε ο ηφαιστειολόγος.

Η λάβα φαίνεται να χύνεται από την ηφαιστειακή σχισμή μήκους 2,5 μιλίων σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μερικά σιντριβάνια λιωμένου βράχου να εκτοξεύονται στον αέρα.

«Ο ρυθμός εκκένωσης λάβας κατά τις δύο πρώτες ώρες της έκρηξης πιστεύεται ότι είναι σε κλίμακα εκατοντάδων κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο, με τα μεγαλύτερα σιντριβάνια λάβας στο βόρειο άκρο των ρωγμών», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Αυτό συνέβη μετά από έναν μήνα αναμονής και παρακολούθησης του ηφαιστείου. Χιλιάδες κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους στις 10 Νοεμβρίου μετά από μέρες σεισμικής δραστηριότητας, που ενίσχυσε τους φόβους ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.

Την λάβα αποθανάτισαν κι άλλοι δορυφόροι τη στιγμή που η έκρηξη άνοιξε το έδαφος.

Ένας δορυφόρος που λειτουργεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων κατέγραψε την έκρηξη.

Σε ανάρτησή του στο X, η οργάνωση εξήγησε ότι τα έντονα κόκκινα και κίτρινα χρώματα δείχνουν περιοχές με έντονη ζέστη.

Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η λάβα ρέει κυρίως προς τα βόρεια και βορειοανατολικά, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η σχισμή σχηματίστηκε ακριβώς βόρεια ενός σημείου «λεκάνης απορροής», που σημαίνει ότι η λάβα θα ρέει ως επί το πλείστον μακριά από το Γκρίνταβικ. Ωστόσο, ο κ. Καρν προειδοποιεί ότι η έκρηξη θα μπορούσε πολύ γρήγορα να γίνει πιο επικίνδυνη.

«Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η λάβα συσσωρευτεί και αρχίσει να ρέει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, εάν η ενεργή σχισμή εκτείνεται προς τα νότια ή αν ανοίξουν νέες ρωγμές» είπε.
Η έκρηξη αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιβραδύνεται, αφού έχει μειωθεί μόνο σε τρεις αεραγωγούς, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη είναι κοντά στο να σταματήσει.όσο δεν εξαπλώνεται νοτιότερα. Ωστόσο, ο κ. Καρν προειδοποιεί ότι η έκρηξη θα μπορούσε πολύ γρήγορα να γίνει πιο επικίνδυνη.

«Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η λάβα συσσωρευτεί και αρχίσει να ρέει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, εάν η ενεργή σχισμή εκτείνεται προς τα νότια ή αν ανοίξουν νέες ρωγμές» είπε.
Η έκρηξη αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιβραδύνεται, αφού έχει μειωθεί μόνο σε τρεις αεραγωγούς, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη είναι κοντά στο να σταματήσει.

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Βασίληδες – ελέφαντες μοίρασαν δώρα σε παιδιά στη Ταϊλάνδη: Εντυπωσιακό βίντεο

Αδιανόητο περιστατικό στην Κίνα: Γιατρός ρίχνει μπουνιές σε ασθενή την ώρα της επέμβασης (Video)

Εγκρίθηκε ψήφισμα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:21