search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:32
MENU CLOSE

Παναθηναϊκός: Το σκληρό και άδικο τέλος της σχέσης με Γιοβάνοβιτς – Ο μονόδρομος τίτλου για Τερίμ και ο ρόλος του Ατζούν

27.12.2023 06:30
panathinaikos – giovanovits- terim- new

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των εκπλήξεων. Συχνά όμως όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό.

Και η μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής σεζόν είναι αναμφίβολα η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του κόουτς Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον Παναθηναϊκό.

Ο προπονητής που τον αντικαθιστά, ο Τούρκος Φατίχ Τερίμ, υπήρξε για πολλά χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αιτιολογήσει την απόφαση της πράσινης διοίκησης να πάρει διαζύγιο από τον Σέρβο προπονητή. Και γι’ αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται από χθες το μεσημέρι έντονη δυσφορία, απογοήτευση, ακόμα και οργή για την επιλογή της διοίκησης να αλλάξει προπονητή στα μέσα της χρονιάς, με την ομάδα να διεκδικεί το πρωτάθλημα και να δίνει κρίσιμους αγώνες για το Κύπελλο.

Ο Ιβάνοβιτς υπήρξε ο αναμορφωτής του Παναθηναϊκού τα δυόμισι χρόνια που καθοδήγησε την ομάδα.

Την παρέλαβε το καλοκαίρι του 2021, ανίκανη να κάνει πρωταθλητισμό, με τεράστια αγωνιστικά, χαμηλό μπάτζετ και σε κλίμα δυσπιστίας από τον κόσμο της ομάδας. Η Λεωφόρος δεν γέμιζε ούτε στα μισά της, το ρόστερ ήταν μέτριο και μόλις κατάφερνε να εισέλθει στα play offs.

Ο Γιοβάνοβιτς χρειάστηκε έξι μήνες για να βάλει τα πράγματα σε σειρά.

Από τα μισά και μετά εκείνης της περιόδου, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα εξόχως ανταγωνιστικό πρόσωπο και ολοκλήρωσε την αντεπίθεση διαρκείας με την κατάκτηση του Κυπέλλου διαρκείας και το πλασάρισμα μεν στην τέταρτη θέση, αλλά σε απόσταση αναπνοής από τους ΠΑΟΚ και Άρη – ο Ολυμπιακός ήταν ήδη πρωταθλητής με μεγάλη διαφορά.

Μόλις στη δεύτερη χρονιά του στον πράσινο πάγκο κατάφερε να φτάσει τον Παναθηναϊκό μία ανάσα από τον τίτλο του πρωταθλητή – έναν τίτλο που έχασε για πολλούς λάθος λόγους. Αλλά η καθιέρωση της ομάδας στην ελίτ της εγχώριας διοργάνωσης είχε επιτευχθεί και μάλιστα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Τα επιτεύγματα του Ιβάν

Ο Γιοβάνοβιτς είχε προσδώσει στον Παναθηναϊκό, ταυτότητα, κύρος, αξιοπρέπεια και ενέπνευσε τον σεβασμό των αντιπάλων – παρότι είχε το τέταρτο σε ύψος μπάτζετ στο πρωτάθλημα.

Ο ίδιος είχε κερδίσει την αναγνώριση όλων των πλευρών, πολύ πέρα από τα πράσινα σύνορα.

Τα κλειδιά της ομάδας ήταν στα χέρια του και ο σχεδιασμός της στην απόλυτη ευχέρειά του. Πιθανόν όμως υπό έναν όρο, που δεν διευκρινίστηκε ποτέ τι όρια είχε: Τον οικονομικό. Οι δυνατότητες του συλλόγου δεν ήταν απεριόριστες.

Κατάφερε πάντως να πάρει θεωρητικά αξιόλογους παίκτες, αλλά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως ίσως περίμεναν οι άνθρωποι της διοίκησης.

Η ομάδα παρά την αρχική καλή προσπάθεια να διακριθεί στην Ευρώπη, έμεινε άδοξα εκτός συνέχειας, μετά τους ομίλους του Europa league.

Στο πρωτάθλημα, υπήρξαν κάποια ατυχή αποτελέσματα, που θεωρήθηκαν αδικαιολόγητα, ενώ εκδηλώθηκε γκρίνια και στα δύο μέτωπα για τις επιλογές του Σέρβου κόουτς.

Ακόμα και ορισμένες μεταγραφές, που δεν «βγήκαν», χρεώθηκε την αποτυχία τους.

Κάποιες φήμες έφεραν τον Γιοβάνοβιτς να μην έχει πλέον την εμπιστοσύνη ορισμένων παικτών και όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική γλώσσα έδειχνε να έχει «χάσει τα αποδυτήρια».

Ακόμα κι έτσι όμως η αλλαγή προπονητή στο μέσο της σεζόν είναι μία παρακινδυνευμένη επιλογή πάντοτε, ειδικά όταν οι στόχοι παραμένουν «ζωντανοί»

Ο Γιοβάνοβιτς έχει άριστη γνώση της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης, αναγνώρισης και αγάπης από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Γνωρίζει τις αδυναμίες της ομάδας και πιθανόν πώς να τις αντιμετωπίσει σε μικρό διάστημα.

Λέγεται ότι ακριβώς σε αυτό υπήρξε διαφωνία με τη διοίκηση και του χρεώνεται είτε αδυναμία, είτε απροθυμία να κάνει κάποιες μεταγραφές που θα άλλαζαν, κατά την άποψη των διοικούντων, την αγωνιστική εικόνα και τις δυνατότητες της ομάδας. Τίποτε από αυτό δεν έχει εξακριβωθεί πάντως, μέχρι τώρα.

Οι οπαδοί χρεώνουν άλλωστε στη διοίκηση πολλές λάθος επιλογές προπονητών στο παρελθόν.

Από την επιμονή στον Ιταλό Στραματσόνι, έως την έλευση του Ισπανού Πογιάτος, την επιστράτευση του Ρουμάνου Μπόλονι, ή ακόμα και την απομάκρυνση του Γιώργου Δώνη, η ιστορία του πράσινου πάγκου είναι γεμάτη πόνο, δάκρυα και απογοήτευση.

Έξαλλοι οι πράσινοι οπαδοί με την αδικία

Επιπλέον, αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί εύκολα η φίλαθλη κοινότητα του Παναθηναϊκού είναι η άδικη αντιμετώπιση ενός πετυχημένου προπονητή, εξαίρετου επαγγελματία και αξιοπρεπούς ανθρώπου, που έδειχνε τεράστια αφοσίωση στον σύλλογο.

Η απομάκρυνση ενός προπονητή με το πρώτο λάθος ή με την πρώτη αποτυχία, παρότι αυτός έχει παρουσιάσει αναμφισβήτητο έργο και είναι πολλά υποσχόμενος, δεν είναι συνταγή που οδηγεί σε επιτυχίες. Και φανερώνει συχνά σπασμωδικότητα, έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης και απουσία υπομονής και στρατηγικού σχεδίου.

Υπό αυτή την έννοια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «ξεχαστεί» η συμπεριφορά της διοίκησης και η επιλογή της να αντικαταστήσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το μόνο… «θετικό» που λειτουργεί για να «χωνευτεί» αυτή η απόφαση είναι το γεγονός ότι οι αγώνες αυτή την περίοδο γίνονται χωρίς θεατές στα γήπεδα, εξαιτίας της γνωστής απόφασης της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον χουλιγκανισμό με αυτή την κίνηση.

Ο δύσκολος… μονόδρομος του Φατίχ Τερίμ

Αλλά η κρίση που εκδηλώνεται πλέον στον Παναθηναϊκό, έχει μόνο μία διέξοδο.

Και αυτή είναι να ξεκινήσει ο διάδοχος του Γιοβάνοβιτς, ο Φατίχ Τερίμ με θετικά αποτελέσματα. Ο οποίος θα κριθεί τουλάχιστον από τον κόσμο στο τέλος της σεζόν μόνο με ένα κριτήριο: Εάν θα καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ή έστω το Κύπελλο, ώστε να «ισοφαρίσει» το επίτευγμα του προκατόχου του.

Ο Τερίμ έρχεται στον Παναθηναϊκό ως ο προπονητής που ξέρει να κατακτά τίτλους. Έχει κερδίσει 8 πρωταθλήματα Τουρκίας και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μεταξύ των άλλων, ενώ έχει οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του σε διακρίσεις και έχει προπονήσει μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως η Μίλαν και η Φιορεντίνα.

Αλλά στον Παναθηναϊκό τα περιθώρια είναι στενά.

Η ομάδα είναι μόλις ένα βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ στα μέσα της κανονικής περιόδους του πρωταθλήματος, απειλείται από ΑΕΚ κι Ολυμπιακό όμως, ενώ παίζει με τους ερυθρόλευκους για το Κύπελλο.

Η επιτυχία από την αποτυχία είναι πολύ κοντά.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού περιμένει άμεσα αποτελέσματα και έχει τεράστια δυσπιστία για το εάν είναι ικανός να το κάνει.

Ο Τερίμ είναι ήδη εδώ και καιρό προς τη δύση της προπονητικής του καριέρας. Πάτησε τα 70 του χρόνια, έχει να πετύχει κάτι σημαντικό πάνω από 4 χρόνια και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα προσαρμοστεί άμεσα στις ελληνικές ποδοσφαιρικές συνθήκες.

Οι φήμες που συνοδεύουν τον ερχομό του στον Παναθηναϊκό λένε ότι θα «φέρει μαζί του» σημαντικές μεταγραφές. Ίσως του Μπακασέτα και του Μπακαμπού, που παίζουν στην Τουρκία, ενδεχομένως άλλες ή και άλλες.

Η πράσινη διοίκηση φέρεται έτσι κι αλλιώς να επιθυμεί ένα «ξεσκατάρισμα» του ρόστερ τον Ιανουάριο, προκειμένου να φτιάξει ένα σύνολο υποσχόμενο για τον τίτλο. Δύσκολες ασκήσεις σε αυτή την κρίσιμη καμπή, αλλά ίσως και απαραίτητες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδειχθούν πετυχημένες και δεν θα χαλάσουν τη χημεία και τις ισορροπίες της ομάδας.

Ο ρόλος του Ατζούν

Η φημολογία εμπλέκει και τον γνωστό από το survivor και άλλα ριάλιτι, Τούρκο τηλεοπτικό παραγωγό Ατζούν Ιλιτζαλί. Ο οποίος συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και φέρεται να ενδιαφέρεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας. Πολλοί τον θεωρούν «προξενητή» του Τερίμ στον Παναθηναϊκό. Άλλωστε έχει αποκτήσει την Αγγλική ομάδα Χαλ, στην οποία λεγόταν ότι ήθελε να πάρει ως προπονητή τον Τερίμ.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν μία κοινή αναφορά, την Φενερμπαχτσέ, την ομάδα όπου πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του Τερίμ. Και με τη διοίκηση της οποίας ο Ατζούν έχει στενή επαφή.

Άλλο κοινό σημείο φαίνεται να είναι και η καλή σχέση που διατηρούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ατζούν είχε εμπλακεί σε πολλά σενάρια για απόκτηση ελληνικής ΠΑΕ. Ακούστηκε ότι ενδιαφέρθηκε για τον Ατρόμητο και τον Βόλο, αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε στην πορεία.

Διαβάστε επίσης:

Νέα εποχή στον Παναθηναϊκό: Ανακοίνωσε τον Φατίχ Τερίμ μετά το «άδειασμα» σε Γιοβάνοβιτς

Παναθηναϊκός: Τέλος και επίσημα ο Γιοβάνοβιτς – «Η πόρτα της ομάδας θα είναι πάντα ανοιχτή»

Φατίχ Τερίμ: Ποιος είναι ο θρύλος της Τουρκίας που θα κάτσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13