search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:21
MENU CLOSE

Στόλτενμπεργκ για ρωσικό πύραυλο: Πολύτιμος σύμμαχος η Πολωνία – Νότα διαμαρτυρίας από την Βαρσοβία, η απάντηση της Μόσχας

29.12.2023 18:45
stoltenberg 765- new

Στις εξελίξεις στην Πολωνία, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, με την είσοδο αγνώστου αντικειμένου στον εναέριο χώρο της, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στην Πολωνία, καθώς ένας ρωσικός πύραυλος φαίνεται πιθανότατα να εισήλθε σήμερα στον εναέριο χώρο αυτής της χώρας-μέλους της Συμμαχίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ο Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα με τον (Πολωνό) πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για το περιστατικό με πυραύλους στην Πολωνία. Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τον πολύτιμο σύμμαχό μας, παρακολουθεί την κατάσταση και θα παραμείνουμε σε επαφή καθώς γίνεται διασταύρωση των γεγονότων. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ .

Υπενθυμίζεται ότι οι πολωνικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό όταν άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, από την κατεύθυνση των συνόρων με την Ουκρανία το πρωί της Παρασκευής, όπως δήλωσε η Διοίκηση Επιχειρήσεων του πολωνικού στρατού, ενώ η Ρωσία πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία από τότε που εισέβαλε στη χώρα.

Εξηγήσεις ζητά από τη Ρωσία η Βαρσοβία

Τον επιτετραμένο της Ρωσίας κάλεσε για εξηγήσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, με αφορμή την παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας του από έναν πύραυλο, το πρωί της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο υφυπουργός Βλαντισλάβ Τεοφίλ Μπαρτοσέφσκι παρέδωσε στον επιτετραμμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας νότα διαμαρτυρίας, ζητώντας μια εξήγηση για το συμβάν που σημειώθηκε το πρωί και αφορούσε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από έναν πύραυλο.

Απαίτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους ενέργειες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Πολωνία δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για την παραβίαση των συνόρων της από ρωσικό πύραυλο, υποστήριξε απόψε ο Ρώσος επιτετραμμένος στη Βαρσοβία, αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μου έδωσαν μια διακοίνωση που περιέχει έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό ότι υποτίθεται το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου ένα ιπτάμενο αντικείμενο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας και Πολωνοί ειδικοί το αναγνώρισαν ως ρωσικό κατευθυνόμενο πύραυλο», είπε ο διπλωμάτης Αντρέι Όρντας μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Δεν παρουσιάστηκε καμία απόδειξη. Το αίτημα μου για μια τεκμηριωμένη απόδειξη των όσων αναφέρονταν στη διακοίνωση απορρίφθηκε», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πάνω από 90.000 αστυνομικοί και 5.000 στρατιωτικοί σε επιφυλακή την παραμονή Πρωτοχρονιάς υπό τον φόβο επιθέσεων

Έλεγχοι σε 1.370 αεροπλάνα της Boeing παγκοσμίως λόγω «χαλαρής βίδας»

Le Figaro: Αρκετοί οι Γάλλοι συνταξιούχοι επιλέγουν να ζήσουν σε Ελλάδα και Κύπρο – Τι φόρους γλιτώνουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15