search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 04:07
MENU CLOSE

Σερβία: «Δεν συμβιβαζόμαστε» – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την επανάληψη των εκλογών

30.12.2023 18:52
SERBIA

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για «παρατυπίες στις εκλογές» της 17ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε το κίνημα «Proglas» (Διακήρυξη) το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία των διανοουμένων με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Σερβίας. Το κίνημα αυτό κατά την προεκλογική περίοδο πραγματοποίησε δεκάδες διαλέξεις σε ολόκληρη τη χώρα ενώ τη διακήρυξή του για μία δημοκρατική Σερβία υπέγραψαν περίπου 200.000 πολίτες.

Στην σημερινή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Δεν συμβιβαζόμαστε», συμμετείχαν επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και φοιτητικές οργανώσεις. Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι οι εκλογές της προπερασμένης Κυριακής ήταν αντιδημοκρατικές, έγιναν υπό καθεστώς εκφοβισμού, βίας και νοθείας και ζήτησαν την επανάληψή τους. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη επικαιροποίησης των εκλογικών καταλόγων και η δημιουργία συνθηκών ομαλής εκλογικής διαδικασίας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρινίκα Τέπιτς, η οποία συνεχίζει την απεργία πείνας για 12η ημέρα. «Συγνώμη που δεν έχω τη δύναμη να μιλήσω. Αλλά δεν έχω και πολλά να πω, τα είπα όλα. Αυτές οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν», ανέφερε η ΜαρινίκαΤέπιτς εμφανώς καταπονημένη. Η Μαρινίκα Τέπιτς αμέσως μετά την εμφάνισή της στη συγκέντρωση οδηγήθηκε σε κλινική όπου νοσηλεύεται στην εντατική.

Οι διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία, η οποία κατέληξε μπροστά από το συνταγματικό δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Έντυσαν το άγαλμα του Χριστού με τη φανέλα του Πελέ

Ρωσία: 10 νεκροί και 45 τραυματίες από ουκρανική επίθεση στην Μπέλγκοροντ – Ενημερώθηκε ο Πούτιν

Αλβανία: Σε κατ’ οίκον κράτηση ο Σαλί Μπερίσα – Αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04