search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 11:55
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Νέα χρονιά, παλιά προβλήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

02.01.2024 06:30
KUBERNHSH
Eurokinissi

Όπως έχει γράψει το topontiki.gr, το 2023 ήταν για πολλούς λόγους μια καλή χρονιά για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ακύμαντη ή ότι η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι τα έκανε όλα καλά.

Αντιθέτως, η έναρξη του 2024 γίνεται με «βαριά κληρονομιά» από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν προβλήματα που «σέρνονται» εδώ και καιρό και προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση καθώς παραμένουν άλυτα και – όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις – προκαλούν δυσφορία στους πολίτες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, όπως φάνηκε και στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν διστάζουν να την εκδηλώνουν στην κάλπη.

Και, επειδή το 2024 είναι εκλογική χρονιά – το καλοκαίρι έχουμε τις ευρωεκλογές – και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι, παρά την εμφανή κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό, ένα κακό αποτέλεσμα (σε μια «χαλαρή» κατά τεκμήριο κάλπη) μπορεί να αρχίσει να της προκαλεί «τριγμούς», όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι τα θέματα αυτά, θέματα καθημερινότητας τα περισσότερα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών της, ώστε να αποφευχθούν… εκπλήξεις.

Άλλωστε, λίγο-πολύ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι γνωστές:

Ακρίβεια: παρά τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη και παρά τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να ελαφρύνουν τα βάρη στους πολίτες, η ακρίβεια συνεχίζει… ακάθεκτη να ροκανίζει τα εισοδήματα και να προκαλεί διάφορες δυσλειτουργίες στην αγορά. Τα πολύχρωμα τιμολόγια του ρεύματος, οι διαρκείς αυξήσεις σε προϊόντα που εντάσσονται στις ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών και οι ανησυχίες για νέες αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμα να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Ασφάλεια: σαν να μην έφθαναν οι χούλιγκαν – ντόπιοι και εισαγωγής – το τελευταίο διάστημα στην προμετωπίδα των ειδήσεων επέστρεψε και ένα θέμα που για κάποια χρόνια είχε σταματήσει να απασχολεί, τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει την ανιούσα, καθώς σύμφωνα με την τροχαία στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2023 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 492 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, με 518 νεκρούς και 548 σοβαρά τραυματίες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, η εγκληματικότητα αποτελεί το τρίτο σε σοβαρότητα πρόβλημα των πολιτών, πίσω μόνο από την ακρίβεια και την οικονομία. Η όλη εικόνα μάλλον δεν είναι κολακευτική για μια κυβέρνηση που είχε ως βασικό προεκλογικό μόττο της την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Καθημερινότητα: μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται ότι έβαλε το ελληνικό δημόσιο στην ψηφιακή εποχή με το gov.gr, ωστόσο η «μάχη της καθημερινότητας» δεν μοιάζει να έχει κερδηθεί ακόμα. Αντιθέτως, για παράδειγμα, η κατάσταση στο ΕΣΥ και στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει δύσκολη και μοιάζει να βαίνει επιδεινούμενη. Και, μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχει πει ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί μείζονα στόχο της κυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία της, ωστόσο, οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε, φυσικά, να αναζητούν διαρκώς εναλλακτικές στον ιδιωτικό τομέα.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, οπότε και ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του σε συνέντευξη στο Bloomberg, να θεσμοθετήσει το γάμο για ζευγάρια ίδιου φύλου, μέχρι σήμερα, το ζήτημα αυτό παραμένει «ανοιχτό», χωρίς να υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, πέραν από το… γενικώς και αορίστως «μέσα στην τετραετία». Το ζήτημα φαίνεται ότι προκαλεί έντονες αντιδράσεις και τομές εντός της ΝΔ, με κάμποσους βουλευτές να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα το καταψηφίσουν και ο αριθμός τους να μεγαλώνει πολύ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, όταν τίθεται και το θέμα της τεκνοθεσίας. Η όλη κατάσταση μοιάζει πολύ δύσκολη – τόσο που η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, όταν έλθει στη Βουλή το επίμαχη νομοσχέδιο – και προφανώς θα το καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Μεταρρυθμίσεις: από τα μη κρατικά ΑΕΙ μέχρι τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας και από τις νέες παρεμβάσεις στον Π.Κ. και τον Κ.Π.Δ. μέχρι την αναμόρφωση του Δημοσίου, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στον μεταρρυθμιστικό της οίστρο και στον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» για τον οποίο μιλά ο Κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι δεν θα περάσουν όλα αυτά αβρόχοις ποσί και ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Πατέλης: «Καλή Χρονιά» μαζί με τον σύντροφό του (Photo)

Ευχές στην Σακελλαροπούλου από την πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική ηγεσία – Ποιοι έδωσαν το παρών στο Προεδρικό Μέγαρο

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μείζων εθνικός στόχος η επανένωσή τους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 11:53