search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:27
MENU CLOSE

Οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για τους πρώτους μήνες του 2024 και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που έρχεται

28.12.2023 08:24
mitsotakis_new

Μπορεί η δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης να ξεκίνησε με αναποδιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, μεταρρυθμιστική κόπωση και φάουλ υπουργών της, όμως η χρονιά κλείνει σε λίγες μέρες με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια περιπέτειας της οικονομίας με την κρίση και τα μνημόνια και με θετικά δημοσιεύματα από το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου για το ελληνικό θαύμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβερνητική παράταξη όχι μόνο να διατηρεί τα ποσοστά της αλλά να εμφανίζεται και ως η μόνη κυβερνητική λύση για τη χώρα. Μάλιστα στα ποιοτικά στοιχεία τους δύο τελευταίους μήνες η κυβέρνηση φαίνεται να ανακάμπτει καθώς όλοι παραδέχονται ότι έχει ξαναβρεί την μεταρρυθμιστική της ορμή.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός επιθυμεί το 2024 να είναι μια έντονα μεταρρυθμιστική χρόνια για τη Νέα Δημοκρατία που θα δώσει στο κυβερνών κόμμα τη σφραγίδα του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που σπάει αυγά, αλλάζει κατεστημένες νοοτροπίες, συγκρούεται ακόμα και με κυρίαρχες στο παρελθόν ιδεολογικές απόψεις κομματιού των οπαδών της.

«Γίνονται και θα γίνουν τολμηρές αλλαγές, που είναι αυτονόητες, θα έπρεπε να είχαν συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, δεν έχουν τολμηθεί από καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να τις υλοποιήσουμε όλες», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο πρώτος χρόνος μιας νέας τετραετίας είναι ο δημιουργικός χρόνος για να γίνουν τομές και αλλαγές που συνεπάγονται και πολιτικό κόστος. Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ο χρόνος εφαρμογής τους στη συνέχεια θα δικαιώσει τις επιλογές αυτές και θα δημιουργήσει θετικό τελικό πολιτικό αποτύπωμα στο τέλος της τετραετίας.

Γι’ αυτό και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στους μπλε φακέλους που έχουν οι υπουργοί για την επόμενη χρονιά υπάρχουν περισσότερες από 221 μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και περισσότερες από 2.000 δράσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι υπουργοί.

Οι κυρίαρχες μεταρρυθμίσεις για τους πρώτους μήνες του έτους θα είναι χωρίς αμφιβολία το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη για την δημιουργία για πρώτη φορά στη χώρα μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει δυναμικά και πιο γρήγορα σε αυτό το κομμάτι χωρίς να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα ξεκινήσει από το 2025 και μετά φαίνεται πως γίνεται δεκτή με θετικό τρόπο από την πλειοψηφία της κοινωνίας, τουλάχιστον με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αλλά κι από πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μπλοκάρει την δυνατότητα να πάψει η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη χωρίς μη κρατικά πανεπιστήμια.

Εμβληματική μεταρρύθμιση που συγκεντρώνει την θετική άποψη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων είναι και το νομοσχέδιο που δίνει την δυνατότητα για πρώτη σε όσους ψηφοφόρους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο. Μια μεγάλη τομή που έρχεται όχι μόνο να βοηθήσει την συμμετοχή στις εκλογές αλλά και να θεραπεύσει αδυναμίες του παρελθόντος δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ανεξαρτήτως του που βρίσκονται κατά το χρόνο των εκλογών και των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν την συγκεκριμένη στιγμή της εκλογικής αναμέτρησης και που τους εμπόδισε μέχρι τώρα να ψηφίσουν.

Σημαντική μεταρρύθμιση είναι και οι βελτιώσεις στους ποινικούς κώδικες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί στους πολίτες ότι σε αυτή τη χώρα δικαιώματα έχουν όλοι και ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται και όσοι τον παραβαίνουν να τιμωρούνται πραγματικά και όχι μόνο στα χαρτιά.

Ταυτόχρονα να εμπεδωθεί σε όλους ότι πράγματι υπάρχει επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης με μείωση της πολυετούς ταλαιπωρίας των διαδίκων στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Στο κομμάτι αυτής της μεταρρύθμισης καθιερώνεται για πρώτη φορά και ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας που αποτελεί έναν σημαντικό εκσυγχρονιστικό παράγοντα του δικαιϊκού συστήματος της χώρας. Έτσι για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, θα υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων.

Σημαντική μεταρρυθμιστική τομή για την κυβέρνηση θα αποτελέσει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη νέα διάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Μεγάλο στοίχημα για τη νέα χρονιά όσον αφορά την υγεία και η ανάπτυξη της ψηφιακής υγείας με τον ψηφιακό φάκελο κάθε ασθενούς που θα μπορεί να έχει διαλειτουργικότητα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με πολύτιμες πληροφορίες και πλήρη στοιχεία για την υγεία του ασθενούς.

Χωρίς αμφιβολία το νομοσχέδιο που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές και θα προκαλέσει ζωηρό και ενδιαφέροντα διάλογο κοινωνικό και πολιτικό είναι το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας που εξ’ αντικειμένου θα το συνοδεύει. Παρά την ελπίδα πολλών βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης  ότι το νομοσχέδιο θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές τις τελευταίες εβδομάδες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται την ψήφιση του νομοσχεδίου τους πρώτους μήνες του 2024. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η απόφαση να μην υπάρχει κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρή όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία θα κληθούν να υπερψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περιγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης απάντησε χθες εμμέσως και σε εκείνους που λένε ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας αντιτίθεται στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση λέγοντας «καμιά φορά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ρυθμίζονται και αποκαθίστανται αδικίες για κάποιους ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μετράμε και ζυγίζουμε δημοσκοπικά κάθε μεταρρύθμιση».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε δηκτικά και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζε τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών ως κατοικίδια λέγοντας πως πρέπει να αφήσουμε έξω από την οποία διαμάχη τα παιδιά και ότι «η Εκκλησία, μάς έχει διδάξει το “αγαπάτε αλλήλους” εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  Σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινούμαστε όλοι.  Υπάρχει η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία στη χώρα με διακριτούς ρόλους. Και με βάση τα προγράμματά της η εκτελεστική εξουσία προχωρά για τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Βοηθητική και υποστηρικτική προς την απόφαση του πρωθυπουργού να ψηφίσει Βουλή τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών ήταν και η κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας να ακούσει τα κάλαντα από τις Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες δηλαδή, που βρέθηκαν μαζί με τα παιδιά τους στο προεδρικό μέγαρο.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Με «κόστος ζωής» απέναντι στον Μητσοτάκη – Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη 

Τα μεγάλα ερωτήματα του Μητσοτάκη για τη νέα χρονιά

Αξιολογώντας γεγονότα και δεδομένα που η Ελλάδα πέτυχε τα τελευταία χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31