search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:46
MENU CLOSE

Τα μεγάλα ερωτήματα του Μητσοτάκη για τη νέα χρονιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2314
28/12/2023
28.12.2023 06:10
maximou 765- new

Παρότι το κλίμα στο τέλος του 2023 μοιάζει πολύ καλό, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και τα οποία πιέζουν και την κοινωνία, αλλά και την οικονομία.

Δεδομένου δε ότι στις αρχές του καλοκαιριού έχουμε τις ευρωεκλογές (και μετά το «στραπάτσο» της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών), στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να κοστίσουν ακριβά, ιδίως αν οι πολίτες αποφασίσουν να εκδηλώσουν τη δυσφορία τους στην κάλπη.

Τα μεγάλα ερωτηματικά

Το μεγάλο θέμα, ωστόσο, είναι ότι τα ανοιχτά αυτά ζητήματα δεν είναι καινούργια: αντιθέτως, έρχονται από παλιά, κατά καιρούς παρουσιάζουν «παροξύνσεις», ενώ πάντα υπάρχουν και τα ερωτηματικά από το εξωτερικό, που συνήθως επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα αυτά. Λίγο – πολύ είναι γνωστά, αλλά αξίζει να τα υπενθυμίσουμε:

1. Ευρωπαϊκές εξελίξεις: Όπως είναι ήδη γνωστό, το ECOFIN συμφώνησε υπό όρους οι αμυντικές δαπάνες να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., η οποία, επίσης, περιλαμβάνει μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των στόχων που θα τίθενται σε ετήσια βάση για την κάθε χώρα από την Κομισιόν, αλλά και συμπερίληψη κάποιων αναπτυξιακών παραγόντων στα οικονομικά σχέδια των χωρών – μελών της Ένωσης.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η αναθεώρηση έχει… γερμανική σφραγίδα, καθώς τίθενται ετήσια ελάχιστα όρια στη μείωση του χρέους, οι κανόνες του 3% για το έλλειμμα και 60% για το δημόσιο χρέος παραμένουν, το όλο σχέδιο «μυρίζει» λιτότητα και έρχονται και ευρωεκλογές, στις οποίες κατά τα μέχρι σήμερα δεδομένα η Ακροδεξιά αναμένεται να καταγράψει καλά «σκορ», κάτι που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει αναταράξεις στη λειτουργία της Ε.Ε. (από Σεπτέμβριο του 2024 θα έχουμε νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και νέα Κομισιόν, με όλα όσα αυτά συμπαραδηλώνουν…).

Ουδείς γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα κληθεί να κρίνει τους προϋπολογισμούς των χωρών – μελών για το 2025, οπότε θα εφαρμοστούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, ωστόσο ήδη αναλυτές στην Ευρώπη μιλούν για «χαμένη ευκαιρία» για μια πιο… λογική δημοσιονομική πολιτική που θα ευνοεί πραγματικά την ανάπτυξη και δεν θα κοιτάζει απλώς τους αριθμούς.

Μόνη «αχτίδα φωτός» μοιάζει να είναι το ενδεχόμενο, αν όλα πάνε καλά, από το δεύτερο τρίμηνο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, όπερ σημαίνει μειωμένο κόστος χρήματος, όπερ σημαίνει ανάσες για τις κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά – ιδίως, δε, όσα έχουν δάνεια.

Πόλεμοι και… Τραμπ

2. Διεθνείς εξελίξεις: Με δύο πόλεμους – στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή – να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς εμφανή προοπτική αποκλιμάκωσης, αλλά και με νέες εστίες κινδύνων να ξεπηδούν σχεδόν καθημερινά (όπως η απειλή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα), πλέον οι προβλέψεις για τη διεθνή κατάσταση και την επίδρασή της στην πορεία της ελληνικής – και όχι μόνο – οικονομίας καθίστανται παρακινδυνευμένες.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη (και η Ελλάδα) έχει στραμμένο το βλέμμα της στις ΗΠΑ και στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς το… φάσμα της επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει εκ νέου την εμφάνισή του και μαζί με αυτό οι ανησυχίες για το πώς μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες, αλλά και με διάφορες πρωτεύουσες, με τις οποίες ο Τραμπ έχει αφήσει… ανοιχτούς λογαριασμούς.

Δεδομένου δε ότι επί προεδρίας Τραμπ οι ΗΠΑ είχαν περάσει σε μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική κατά της Κίνας, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα είναι τα πράγματα αν ο επιχειρηματίας επιστρέψει στον θώκο του Προέδρου της υπερδύναμης και πώς θα επηρεαστούν και οι σχέσεις της Ε.Ε. με το Πεκίνο, ενώ διάφορες δηλώσεις που ο Τραμπ έχει κάνει για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας (μεταξύ αυτών και ότι θα τον… τελειώσει μέσα σε χρόνο dt) δεν εμπνέουν και μεγάλη αισιοδοξία στην Ευρώπη. Εδώ δεν πρέπει να μας διαφύγει και το γεγονός ότι ο Τραμπ έβλεπε με… μισό μάτι το ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τη συμμαχία πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

3. Εσωτερικά ζητήματα: Με την κυβέρνηση να προσεγγίζει το πρώτο της εξάμηνο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σιγά – σιγά αρχίζει να λαμβάνει από τους στενούς του συνεργάτες τις πρώτες αξιολογήσεις για την απόδοση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, άλλωστε, ήδη έχει υποστεί δύο αλλαγές… αναγκαστικού τύπου, καθώς οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας παραιτήθηκαν σχεδόν με την έναρξη της θητείας τους.

Ο Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι δεν αρέσκεται σε… δομικούς ανασχηματισμούς, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα δώσει χρόνο στους υπουργούς του, ώστε να διαπιστώσει πώς λειτουργεί το rotation που έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτελείο στο Μαξίμου εξετάζει κάποιες σημειακές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, ώστε το πράγμα να… ρολάρει καλύτερα. Το αν και πότε θα γίνουν αυτές εξαρτάται πλήρως από τις… βουλές του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ζυγίσει και την πιθανή επίδρασή τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για ομόφυλα ζευγάρια: «Να αφήσουμε εκτός αντιπαράθεσης τα παιδιά, μην μιλάμε επιθετικά» (video)

ΠΑΣΟΚ: «Φουλ οι μηχανές» για τις Ευρωεκλογές – Τα σχέδια Ανδρουλάκη 

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η πρώτη μεγάλη πολιτική «μάχη» της νέας χρονιάς για την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:46